Ani současná ekonomická krize nezamíchala s plány na radikální změnu levého břehu Labe – zhruba od Mariánské skály až po Tonaso. Postupně by se mohla změnit na lukrativní část pro malé podnikání, ale i bydlení, přístaviště jachet a podobně.

„Ani krize nás skutečně nepřesvědčila, že bychom měli od svých plánů odstoupit,“ uvedl Jiří Horáček, generální ředitel Tonaso Holding.

Společnost už podala do nově zpracovávaného územního plánu města Ústí podnět, který by mu umožnil rozšířit do budoucna možnost v této oblasti stavět obytné domy. Ta je v zatím platném územním plánu označena jen jako komerční a industriální. V budoucnu by tu ale mohlo být lukrativní bydlení s výhledem na Labe. „Nechceme si zavřít dveře k žádné možnosti,“ dodal Horáček.

Jako druhé centrum?

Možností se skutečně rýsuje v této oblasti mnoho, od menších dílen až po bydlení nebo rekreaci. Ostatně výborně do této představy také zapadá ústecká zoo.

„Oblast nábřeží a okolí je skutečně velmi zajímavá,“ říká primátor města Jan Kubata. A nejde jen o samotné Tonaso, ale i další oblast přístavů. „Sami víte, že město již delší dobu podporuje změnu struktury tohoto místa, tedy nepronajímat tu jen haly a mít provozy. Proto jsme se také postavili proti myšlence vybudovat v Tonasu hliníkárnu.“

Kubata připomněl, že určitým problémem je poloha části oblasti v záplavové zóně. To už je ovšem věcí architektů, aby tuto záležitost ve svých vizích zohlednili. Ve studii, kterou si již nechalo město Ústí vypracovat od pražské společnosti Siadesing CZ, se proto třeba počítá se zvýšenými garážemi a podobně. V materiálech města se o oblasti změněného nábřeží dokonce hovoří jako o možném druhém centru.

Brownfield nemusí být ztracené území

Území, o které se jedná, otevírá od Děčína Tonaso. Část jeho areálu je dnes už takzvaný brownfield, tedy bez využití.

„Podporujeme myšlenku, že by se část našeho území změnila v multifunkční centrum, kde by vedle sebe byla například lehká výroba, výzkum i bydlení,“ rozvíjí Horáček dál představy o budoucím využití pozemků Tonasa. Vzorem je pražský projekt Prague Marina, který jen potvrzuje takovýto trend v celém světě.

„Cesta k realizaci je pochopitelně dlouhá, proto nemá současná krize na studii žádný vliv,“ vysvětlil Horáček. „V nejbližších letech se tak v neštěmickém areálu i nadále chceme věnovat stávajícímu způsobu vyžití naší průmyslové zóny, tedy poskytování prostoru a služeb podnikatelům. Dlouhodobým záměrem je ale spolupráce s městem na revitalizaci tohoto území.“

Žádné vykupování pozemků

Ani další pozemky. o které se v tomto případě jedná, nepatří městu. Jsou majetkem soukromých subjektů, především Českých přístavů. Jak se už ale nechal slyšet Jindřich Vodička, generální ředitel, jsou připraveni uvolnit některé pozemky jako stavební parcely podobně jako v Holešovicích. V Ústí ale mohou představy města narazit – pokud se na dolním Labi skutečně postaví jezy, ústecké přístavy čeká nová éra.

„Město pozemky vykupovat rozhodně nebude,“ vysvětlil Kubata a ředitel Tonasa ostatně potvrdil, že oni se jich zbavovat ani nechtějí. Aby se tedy představa změny části Neštěmic a Krásného Března mohla uskutečnit, musí se najít soukromý investor, který by se pro tuto myšlenku nadchl. „Město udělá všechno, aby sem takový mohl přijít, dodal Kubata.

Více informací o studii najdete na www.krasnebrezno.cz