V té se společnost například zavazuje zajistit snížení hluku v případě obnovení provozu, ale rovněž i poskytovat městu příspěvky na opravu a údržbu silnic v okolí lihovaru.

Námitky vyřešili ve smlouvě

„Smlouva je výsledkem dlouhých jednání. Obyvatelům Trmic poskytuje záruky v případě, že by se při provozu lihovaru objevily nějaké problémy. Nejde jen o zápach, ale například i o hluk," uvedla trmická starostka Jana Oubrechtová.

Město se také rozhodlo stáhnout odvolání vůči územnímu rozhodnutí, které se týká rekonstrukce lihovaru. „Všechny námitky, které jsme měli, jsou vyřešené ve smlouvě," vysvětlila starostka.

Lihovar také úspěšně v loňském roce dokončil proces EIA, tedy posouzení vlivu na životní prostředí.

„Potvrzuji, že naše společnost podepsala se zastupitelstvem pověřenými zástupci smlouvu o spolupráci pro projekt „Úpravy průmyslového lihovaru Trmice" a pravomocné územní rozhodnutí máme již také na stole," uvedl technický ředitel společnosti Liberta Energy Milan Křikava.

Zahájí koncem příštího roku

Samotný provoz by mohl začít v posledním čtvrtletí příštího roku.

Obyvatelé Trmic jsou zatím obezřetní. „Nemáme prozatím žádné informace, ale jsme uklidňováni, že už zápach, ani hluk nebudou. Podle mého je ale smlouva pouze akt dobré vůle. Za minulého pana starosty bylo podobných dokumentů také vypracováno několik, ale nikdy nebyly dodržovány. Zápach tu byl stále," myslí si jedna z dotázaných občanek Trmic, jejíž jméno má redakce k dispozici.

Společnost ovšem situaci uklidňuje. V nejcitlivější otázce zápachu se zavázala, že pokud by výroba obyvatele obtěžovala, bude instalovat nápravná opatření a zároveň městu zaplatí dobrovolnou pokutu. Navíc za každý nový případ se pak sankce automaticky zvyšuje a jde do řádů desetitisíců.

Dále se pak Liberta Energy také zavázala poskytovat městu příspěvek na opravu a údržbu silnic. Peníze budou Trmice využívat především na opravy, případně na vybudování objízdné komunikace, kterou budou používat automobily mířící do lihovaru.

Liberta Energy chce taktéž v případě kladného hospodářského výsledku poskytovat městu roční příspěvek minimálně půl milionu korun na společenské, kulturní či společenské akce, případně na investiční záměry.

Celé znění smlouvy zveřejnilo vedení města na svých internetových stránkách.