Zahrada se na jejich příchod pilně připravuje. Mimo jiné jsou hotovy i propagační materiály, které vybízejí k příspěvkům na novou expozici. „Máme připraveno několik úrovní: pro řadové návštěvníky s příspěvky ve stokorunách, pro dárce, kteří chtějí přispět výrazněji a také pro firmy. Všechny zveřejníme," slíbil ředitel zoo Lubomír Moudrý.

Projekt je před dokončením, už brzy by v zoo mohli hledat dodavatele. Náklady na stavební úpravy expozice by se měly pohybovat kolem 5,5 milionu korun. Ředitel zahrady odhaduje, že ze sbírky získají zhruba půl milionu korun.

„O financování zbytku chceme jednat s městem," dodal Lubomír Moudrý. Součástí úprav bude i zbourání jedné jeho části, ale také vytvoření umělého hnízdiště nebo lávky, která návštěvníky zavede nad expozici.

DOSTANOU JE ZDARMA

Tučňáky by měla zahrada získat zdarma. „Původně to mělo být z Polska, nyní přichází v úvahu i Maďarsko. Koordinátorka chovu nám zvířata přidělí. Měli bychom dostat dvacet tučňáků – deset párů. Tučňák brýlový byl vybrán proto, že nepotřebuje klimatizované prostory, žije na jihu Afriky a naše klima mu nevadí," vysvětlila mluvčí zoologické zahrady Věra Vrabcová.

„Budou-li ústecké podmínky tučňákům vyhovovat, je možné, že zahnízdí a vyvedou mláďata. „Byl by to chovatelský úspěch, ale zatím nepředpokládáme, že by se nám tu přemnožili a museli bychom řešit, co s nimi," poznamenal ředitel Moudrý.

Lachtani už se do Ústí zřejmě nevrátí. Jejich původní expozice byla pro chov příliš malá.