A zájem je prý veliký. „Ráno zde stála dlouhá fronta automobilů. Jsou lidé, kteří si kupují šedesát až osmdesát kilogramů nakrouhaného zelí," uvedl Stanislav Štrympl ze Zahrady Svádov.

S jeho sběrem na svádovských polích začali již 12. září a budou pokračovat asi měsíc. Nyní zpracovávají odrůdu Jaguár, celkem na jejich polích rostou čtyři druhy zelí. „Jde o odrůdy, které jsou vhodné na nakládání. Mnoho lidí si koupí zelí v supermarketu, nakrouhá si ho a pak se diví, že jim nevykvasí. Je to tím, že nemají správnou odrůdu," vysvětlil Stanislav Štrympl. Odhaduje, že zelných hlávek mají na polích několik desítek tun.

Všechny skončí v krouhačce a každý rok je prý vykoupí lidé, kteří si pro ně přímo na místo přijedou. Jejich firma ho stejně jako brambory a další plodiny prý nemusí prodávat do žádných řetězců.