Když se po 10.00 hod ozve v budově gymnázia v Jateční ulici zvonek ohlašující velkou přestávku, část studentů míří ke vchodu do auly. Stejně jako na mnoho dalších středoškoláků tu na ně čeká volební urna. Budou moci rozhodnout, kdo bude prezidentem České republiky. Tedy alespoň nanečisto, protože řádné prezidentské volby se mají konat až příští rok v lednu.

„Volila jsme Franze. Je podle mne nejlepší. Ti ostatní kandidáti jsou již takoví ohraní a česká politika by chtěla změnu," řekla po své volbě kvintánka Tereza Vavřínková.

Volila stejně jako další studenka z druhého ročníku, která se ale styděla říci své jméno. „Je to největší sympaťák," tvrdí za přikyvování svých kamarádek. Právě Vladimír Franz láká studenty svým neotřelým potetovaným zjevem.

Všechny dívky přiznávají, že je k volbám přivedlo hlášení ve školním rozhlase.

Předseda studentské volební komise Daniel Krause tvrdí, že propagaci věnovali dost času. „Již to spolužákům říkáme 14 dní. Na nástěnkách se mohli s kandidáty seznámit," řekl Deníku.

Populární mezi studenty je i Karel Schwarzenberg. Hlas dostal od prváka Michala Krejčíka a studenta čtvrtého ročníku Michala Dohnala. „Nejspíše ho budu volit i v normálních volbách," řekl Dohnal, který je již dost starý, aby se mohl v lednu zúčastnit i voleb řádných. „Líbí se mi, co říká. Doufám, že své sliby splní," zdůvodňuje Krejčík.

Eliška Plichtová je ráda, že mohla vyjádřit svůj názor. Zvolila Zuzanu Roithovou. Zná prý dobře její názory, před nedávnem o ní psala i referát. „Je dobře, že mladí lidé mohou dát najevo svůj názor. Je jiný než starších lidí a často i rodičů. Ti nechodí volit a pak tu vítězí komunisté," uvedla studentka.