Nutnost auditu a trestní oznámení. Řeč je o hospodaření ústeckého muzea. Nešvary odhalil pověřený ředitel muzea Václav Houfek, když po odvolaném řediteli Miroslavu Královi přebíral funkci.

„Trestní oznámení na neznámého pachatele podám tento pátek, kdy musíme zároveň odevzdat účetní uzávěrku,"  sdělil Houfek.

Muzeum jako ekonomku zaměstnává  Věru Hornovou. Ta podle Houfkových slov v podstatě od chvíle, kdy přebral funkci, nespolupracovala.

Dnes je dlouhodobě v pracovní neschopnosti. K problému se nevyjádřila, včera měla celý den vypnutý telefon.

Platby nesedí

Finanční úřad a okresní správa sociálního zabezpečení udělily muzeu penále za neplacení odvodů. Prozatím vědí o šesti a mají obavy, zda jich dokonce není víc. Hornová je totiž v účetnictví nevedla jako sankce, ale jako odvody za zaměstnance.

„Takže nám ty počty neseděly a teprve zpětným dotazem jsme zjistili, že jsme vůbec nějaké penále platili," pokračoval ředitel Houfek. „Také jsme nenašli účty k výdajům z hotovostní pokladny. Nelze doložit zhruba 70 tisíc korun," informoval.

Jeho předchůdce Miroslav Král řekl, že o vyměřeném penále dlouho nevěděl. „Dozvěděl jsem se to ve chvíli, kdy jsem nechal zřídit datovou schránku. Potom všechna tato rozhodnutí začala chodit přímo ke mně. Předal jsem to škodní komisi, ta ale do mého odvolání nestihla rozhodnout," popsal Král.

Sám prý by to řešil náhradou škody a případně rozvázáním pracovního poměru. „Trestní oznámení ale považuji za přehnané. Původně jsem přijal jinou zaměstnankyni, aby účetnictví převzala místo ní, ale už jsem se o to nestihl postarat," pokračoval Král.

S Hornovou od svého odchodu nehovořil. „Prý se zhroutila. S nikým nemluví, ani se mnou ne," uvedl Král.

Audit napoví

Král tvrdí, že má svědomí čisté. „Je na policii, jestli něco odhalí. Ale myslím si, že to nakonec odloží. Myslím, že i těch sedmdesát tisíc na pokladně se určitě nakonec vysvětlí, určitě tam ty doklady někde leží," myslí si Král.

Náměstek primátora Martin Hausenblas řekl, že město o problému s účty muzea ví.

„Jako druhý logický krok k rekonstrukci účetnictví vidíme hloubkový finanční audit za poslední čtyři roky, kdy v muzeu paní Hornová pracovala. Ostatně pochybení odhalil i kontrolní odbor magistrátu," dodal.