Kluzká vrstva rozbředlého sněhu a kusů ledu pokrývá nejeden chodník ve městě. Lidé musí dávat pozor i v centru na Lidickém náměstí, v Pařížské ulici nebo třeba ve Velké Hradební. Za úklid zodpovídá ústecký magistrát, který si na údržbu chodníků najal společnost AVE Ústí nad Labem. Některé úseky mají na starosti městské obvody. Kalamita ale dává zabrat všem.

Podle Zbyňka Matyse, jednatele společnosti AVE Ústí n. L., pracovníci chodníky v centru uklízeli. „Byli tam v pondělí v 9 hodin ráno. Prohrnuli je a posypali. Sůl začala evidentně působit. Oni se tam ale ještě odpoledne vrátí a odhrnou to," slíbil včera dopoledne Zbyněk Matys. „Toho sněhu je prostě moc," dodal.

Mluvčí magistrátu Romana Macová potvrdila, že druhé kolo úklidu společnost odpoledne skutečně provedla. „Náklady na jedno celoplošné ošetření vyjde na půl milionu korun," dodala.

MAJÍ JEN POLOVINU LIDÍ

V městském obvodu Severní Terasa mají k dispozici šest desítek pracovníků na VPP. Prakticky jich ale podle zdejší starostky Renaty Zrníkové mohou zrovna využít jen čtyřicet a na úklid sněhu třicet. „Část je nemocná, další mají dovolenou. Deset musí provádět jinou potřebnou práci," vysvětlila starostka Zrníková.

Ti pak likvidují sněhovou nadílku především na obvodních hlídaných parkovištích, zastávkách a chodnících k nim, které považují za prioritní kvůli bezpečnosti.

„Na sníh jsme nasadili všechny síly. Zároveň kontrolujeme práci AVE, a pokud objevíme nějaké nedostatky, hned alarmujeme magistrát, jako zrovna v pondělí," poznamenala starostka Zrníková.

VE STŘEHU JSOU I ŘIDIČI

Kromě chodců ovšem musí být pořád ve střehu i řidiči. Stejná kluzká vrstva ze špinavého mokrého sněhu kromě chodníků narušuje i bezpečnost a plynulost silničního provozu. Například na Střekově.

V ulicích Děčínská, Žukovova a v dalších přiléhajících o tom místní lidé vědí své. Každý, kdo zastaví na zdejším kruhovém objezdu, při rozjezdu cítí, jak mu podkluzují kola. „Paradoxní je, že cesta serpentinami z Nové Vsi na Novosedlické náměstí je bezpečnější než jízda kolem bývalé Setuzy, jen je mokrá," popisoval jeden z řidičů Václav Marek.

Obdobně sjízdnost silnic kritizovali i obyvatelé Severní Terasy a Neštěmic. Leckde si stěžovali i v centru města.