Své o tom ví jak magistrát, tak zástupci jednotlivých obvodů. Podle nich jdou na nápravy vandalských útoků každý rok celkově statisíce korun.

TRAGICKÁ LHOSTEJNOST

Nedávno musela například neštěmická radnice vyměnit poničenou skluzavku na hřišti Na Vyhlídce. Účet? 52 tisíc korun.

„Někdo při tom ukradl i šplhací tyč. Místo, abychom dětské prvky doplňovali, tak je stále dokola jen opravujeme. Ročně tím přicházíme o statisíce," sdělila starostka Neštěmic Yveta Tomková s tím, že pachatele obvod nezná. „Lidé z okolí museli jejich řádění slyšet, nikdo telefon nezvedne a policii nezavolá. Lhostejnost lidí je tragická," říká Tomková.

Na Kamenném vrchu na Střekově nedávno, údajně děti, vytrhaly na hřišti plot. „Vandalství je zbytečná zátěž pro náš rozpočet, která jde ročně do desetitisíců," podotýká místostarosta Střekova Viktor Malinkovič.

„Chtělo by to změnit myšlení lidí, aby sami sobě neničili prostředí kolem sebe," myslí si místostarosta Ústí Karel Karika.

ZNUDĚNÍ MLADÍ LIDÉ

Za zničené koše, ukradené kanály nebo posprejované podchody platí ústecký magistrát ročně až milion korun. „Evidujeme navíc i škody na dopravním značení, které jsou měsíčně za šedesát tisíc," uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová.

Také dopravní podnik (DP) trápí vandalové, ať už na zastávkách nebo v prostředcích MHD. „Pro nás to jsou zbytečně vynaložené náklady v řádech desetitisíců ročně," říká mluvčí DP Luboš Heřman.

Na zastávce Stříbrnická před pár dny neznámý výtržník rozbil skleněnou výplň. „Minulý měsíc nám také na Laguně v Centrálním parku utrhli silný litinový plát, s vandalismem bojujeme po celý rok," sdělila starostka Severní Terasy Renata Zrníková.

Podle policie jsou vandaly převážně mladí znudění lidé, kteří si ničením vyplňují volný čas, případně se vracejí v noci z party. Pokud škoda přesáhne pět tisíc korun, dopouští se vandal trestného činu poškozování cizí věci. „Pachateli v tomto případě hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok," doplnila Hyšplerová.