Ve dnech 20. a 21. dubna se na UJEP opět sjíždějí odborníci na psychomotoriku z celé Evropy. Konference, která letos načíná své sedmé pokračování, přivítala na ústecké univerzitě v letech minulých již experty z Německa, Belgie, Itálie, Norska, Portugalska, Kanady, Ruska, Velké Británie či Francie.

Letošními hlavními přednášejícími hosty budou Marit Sorensen z Norska, Wolfgang Ruf z Rakouska a sama zakladatelka konference Běla Hátlová z PF UJEP.

Teorie i praxe

Záměrem ústeckých psychomotorických konferencí je nabízet rozmanité spektrum teoretických přednášek a praktických prožitkových workshopů z oblasti psychomotoriky či propojení pohybu a psychiky pod vedením českých i zahraničních odborníků.

Jsou určeny nejen studentům psychomotorických, psychologických, pedagogických, tělovýchovných, fyzioterapeutických a zdravotnických fakult, ale také terapeutům, pedagogům, odborníkům a široké odborné veřejnosti z ČR i ze zahraničí.

Cílem konferencí je šířit základní myšlenky psychomotoriky dle EFP (Evropské Forum Psychomotoriky) a prohlubovat povědomí o pozitivních efektech přirozeného pohybu na psychiku.

Vliv pohybu

Vnímání úzkého propojení pohybu a psychických procesů spolu s prožitkem osobně zažitým v doprovodných workshopech inspiruje a podporuje účastníky v jejich práci. Zároveň konference připravují prostor pro vzájemné sdílení zkušeností a zážitků v oblasti pracovního i osobnostního rozvoje.

Konference psychomotoriky vznikla původně jako seminář pro úzkou skupinu studentů psychomotorických oborů z Belgie a pedagogických oborů na UJEP. První ročník byl poprvé realizován v roce 2009. Na organizaci se nejvíce podílela dr. Milena Adámková Ségard, doc. Běla Hátlová z Katedry psychologie PF UJEP a prof. Michel Probst z KU Leuven v Belgii.

Jednalo se o významnou mezinárodní spolupráci, která zásadním způsobem ovlivnila rozvoj psychomotoriky a psychomotorické terapie v ČR.

V průběhu dalších let se konference dostala do povědomí dalších odborníků, zejména fyzioterapeutů z psychiatrických léčeben, a o účast na ní projevuje zájem stále více lidí z ČR i ze zahraničí.

Norská stopa

Od roku 2012 převzala organizaci dr. Tereza Louková.

„V dnešní době se konference stala součástí projektu PsychPAT, který se zabývá pohybovou aktivitou u psychiatrických pacientů v ČR a v Norsku. Byla navázána úzká spolupráce s Norskou školou sportovních studií (NSSS) v Oslu, kde se již řadu let výzkumně zabývají danou problematikou," říká k současnosti konference samotná organizátorka Tereza Louková.

Konference se koná na PF UJEP, Hoření 13, Ústí nad Labem.

Jana Šiková, tisková mluvčí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Ústí n. L.