Filozof, učitel nebo třeba fyzioterapeut? Na jakou profesní dráhu se vydat po maturitě měli včera možnost zjistit v Ústí středoškoláci. Zdejší univerzita (UJEP) otevřela dveře všech svých osmi fakult, kde stovky zájemců seznamovala jak s nabídkou studijních oborů, tak třeba i se speciálním vybavením, které se na univerzitě využívá.

Unikátní přístroje

To byl případ i Fakulty zdravotnických studií, která veřejnosti zpřístupnila laboratoř pro výzkum pohybu s několika unikátními přístroji.

„Jeden z nich je i tlakoměrná deska Footscan, která měří tlak chodidla a jeho částí do podložky. Z analýzy se dá například zjistit stupeň plochonoží a na základě toho doporučit ideální vložky do bot," sdělil fyzioterapeut a vedoucí laboratoře Marek Jelínek.

Největší a nejstarší fakulta v Ústí, Pedagogická, zase lákala do zdejší auly na poutavou přednášku Otakara Fleischmanna z Katedry psychologie na téma strach a trémy, dvou úhlavních nepřátel u maturity. Návštěvníkům se věnovali rovněž průvodci z řad vysokoškoláků.

Zájem o informace

„Provádíme je kampusem, ukazujeme, kde je knihovna, a samozřejmě odpovídáme na dotazy," sdělila vysokoškolačka Eva Tomešová s tím, že největší zájem byl o informace o oborech Speciální pedagogika, Učitelství pro mateřské školy a Učitelství pro 1. stupeň základních škol.

V loňském roce UJEP evidovala 7 027 přihlášek ke studiu v bakalářských a magisterských oborech, přijato bylo 3 354 uchazečů.

„V letošním přijímacím řízení se chystáme přijmout zhruba 3 900 nových studentů do bakalářských, magisterských a doktorských studijních programů," doplnila mluvčí univerzity Jana Šiková.

FOOTSCAN na měření tlaku chodidla zájemcům ukázal fyzioterapeut Karel Jelínek.