„Budování kampusu je záležitostí na desítky let," prohlásil rektor René Wokoun. Podle něho je otázkou, jak se na další rozvoj bude dařit shánět peníze.

Bývalý rektor Zdeněk Havel, za jehož působení se začala myšlenka kampusu rodit, ve středu řekl, že plány byly nejprve zcela jiné, ještě v roce 2002 univerzita uvažovala o dvou komplexech. V části areálu Masarykovy nemocnice a kolem staré budovy Pedagogické fakulty. A druhý by vyrostl v Hoření ulici kolem rektorátu. O rok později se ale po domluvě s městem zrodila myšlenka velkého kampusu v nemocničním areálu. „V roce 2006 jsme za symbolickou cenu od města areál nemocnice koupili," vzpomínal.

Škola v té době měla připravený plán na vybudování kampusu za 2,6 miliardy korun, který by byl hrazený prostřednictvím takzvaného PPP projektu, tedy se zapojením soukromého investora, kterému by se areál 20 let splácel. Vláda nejdříve projekt schválila, ale v roce 2007 zase zrušila. Škola tak začala budovat kampus za přispění peněz ze státního rozpočtu a evropských fondů. Nyní dokončila Multifunkční centrum za asi 360 milionů korun.

Podle prorektora Vladimíra Švece nyní UJEP pracuje na rekonstrukci budovy F pro Filozofickou fakultu. A chystá demolici budovy porodnice a výstavby nového komplexu laboratoří. Budovu chtěli památkáři vyhlásit památkou, ale ministerstvo kultury záměr zamítlo.

Škola slíbila architektonickou soutěž, ale ta nakonec nebude. Prý to nedoporučila komora architektů. „Vzhled si ale ohlídáme," slíbil rektor René Wokoun.