Radní se rozhodli, že jejich počet o sedm navýší. Podle nich je to nutné. Na některých odborech úředníci práci nestíhají. Případně jim přibude nová a současní zaměstnanci již nemají kapacitu, jak ji zvládnout.

„Řadu let se na magistrátu propouštělo. Situace je ale neudržitelná a potřebujeme úředníky posílit," vysvětlil primátor Josef Zikmund.

Po šesti letech

Podle současných radních se počet magistrátních úředníků začal snižovat v roce 2009. Tehdy jich na magistrátu sedělo 405. V současnosti ústecká radnice zaměstnává 366 lidí. Čtrnáct jich z radnice odešlo na úřad práce v okamžiku, kdy po změně zákona převzal sociální agentu. Zbylé ale bývalí radní propustili kvůli úsporám.

Špatná je podle současného vedení města například situace na odboru kontroly, na oddělení, které se zabývá řešením dopravních přestupků.

Podle vedoucí odboru Jany Sokolové například v loňském roce úředníci řešili 10448 přestupků v dopravě. Rok před tím dokonce více než 13 tisíc. Loni jich na to bylo dvacet, předloni jen osmnáct. Trojici úředníků loni dokonce policie kvůli údajnému neřešení přestupků začala stíhat.

Peníze stačí

Náměstek primátora Martin Mata uvedl, že se lidé nemusejí obávat zdražení práce radnice. „S platy se musíme vejít do schváleného rozpočtu. Navyšovat se nebude," prohlásil.

Většina z nových lidí bude podle současných radních dělat práci, která v současné době neexistuje nebo se zanedbávala. Jeden bude mít na starosti pořizování a zveřejňování zápisů ze zastupitelstva a rad a dalších dokumentů na internetu.

Tím chce město zprůhlednit svoji činnost a ukázat lidem, co se na radnici děje. Další zaměstnanec pak dostane na starosti vše související s elektronickou úřední deskou.

Jeden z nových úředníků má sloužit jako takzvaný fundraiser pro základní a mateřské školy. Ředitelům má pomáhat se zpracováním žádostí o různé dotace.

Úředník pro Miladu

„Až dosud se tato oblast zanedbávala. Ředitelé často nechtěli nebo prostě v návalu práce nestíhali či neuměli žádosti o různé peníze zpracovat. Ústecké školství tím přichází o značné prostředky," vysvětlila náměstkyně Jana Bohuňková.

Další z nových zaměstnanců má mít na starosti vše kolem jezera Milada. To by mělo město v budoucích letech převzít a plánuje zde s dalšími radnicemi velkou rekreační zónu. „Je třeba mít někoho, kdo se tomu bude intenzivně věnovat," vysvětlil primátor Josef Zikmund. Poslední člověk by měl působit jako protidrogový koordinátor.

Podle opozičního zastupitele Pavla Dlouhého by město nemělo počty úředníků nějak dramaticky navyšovat. Uvedl, že mnoho činností za minulého vedení radnice dělala také. „Tvrzení, že se nebudou navyšovat náklady na mzdy, logicky znamená, že současní úředníci dostanou o to méně," upozornil Dlouhý.