Blížící se déšť u Tiských stěn. Západ slunce nad Středohořím. Proměny krajiny nad národním parkem České Švýcarsko. To vše je možné spatřit v druhém časosběrném videu Ústečana Marka Mendela. Dokument vznikal půl roku na 80 místech ve čtyřech přírodních parcích. Obdivují ho u nás i v zahraničí.

Autor během té doby vyfotil 25 tisíc snímků během 70 hodin čistého fotografování. Finální sestavení do videa trvalo 250 hodin. „Nápad na druhé video přišel společně s nápadem na první video o Ústí. Od počátku jsem plánoval, že první film bude o městě a pak se vrhnu na jeho okolí, tedy hlavně České středohoří," líčí Marek Mendel.

Video týdne

Marek Mendel svou práci publikoval nejen na serveru Youtube, ale i na Vimeu, zaměřeném na podobné fotografické a video projekty. Nominaci si vysloužil i v soutěži serveru Avardeo.com o video týdne.

Zdroj: Youtube

Pochvaly za svůj nápad tedy sklízí nejen na českém internetu, ale i na zahraničních serverech. „Velkolepá práce! Velmi dobře poskládané dohromady. Skvělá místa a skvělé chvíle, které jste našel," okomentoval Mendelovu práci například fotograf Ryan Brady-Toomey z Clevelandu v Ohiu, který vystupuje pod přezdívkou C-Towner. Sám se podobnými projekty zabývá ve Spojených státech.

Co jej motivovalo? Chtěl lidem, kteří tu žijí, ukázat, že nemusí pořád jen nadávat po hospodách na nepřízeň osudu, že stačí mít oči dokořán, občas se rozhlédnout a pak budou mít celý svět jako na dlani. „Proto jsem si vybral nádherné přírodní rezervace a parky v okolí. Občas je potřeba lidem připomenout, že je co obdivovat, a to v podstatě doma za barákem," zamýšlel se.

Efektní deštík

Při fotografování a finálním skládání snímků do filmu ho doprovázel bratr Jakub. „V jednom záběru z Tisé je vidět efektní deštík, mířící přímo k divákovi. Když stojíte venku s foťákem na stativu, uvědomíte si až příliš pozdě, co bude následovat. Pěkně jsme promokli," směje se fotograf.

Co připravuje, prozradit nechce, ale už sbírá materiály na další zajímavé video.