Ústecká horolezkyně a majitelka zdejší prodejny HUDY sport Zuzana Hofmannová vystoupala na vrchol himalájské osmitisícovky Broad Peak, ze kterého ale už nedošla zpět do základního tábora. Uvedl to na web expedice 2012 CZ Light Expedition Diran – Broad Peak.

Zuzana Hofmanová ve své prodejně v HUDY sportu.Web horyinfo.cz uvedl, že  pravdivost této zprávy mu potvrdila rodina vedoucího expedice Pavla Matouška, na základě jehož telefonátu byla vložena na expediční web.

Proč se Zuzana Hofmannová z vrcholu nevrátila, to se prý dosud jistě neví, objevila se prý jen informace od lidí ze základního tábora pod K2, že byla stržena lavinou. 

Její blízká přítelkyně a spolulezkyně Alena Čepelková potvrdila, že opravdu nesestoupila a že ta lavina je možná ten důvod.

„Vzhledem k tomu, že zbytek expedice už opustil svůj tábor, je  více než pravděpodobné, že zahynula. Ale ještě doufáme, zázraky se dějí," vyjádřila přání všech.
S vedoucím výpravy se podle ní zatím nepodařilo spojit, takže všichni, i nejbližší, čekají na potvrzení (nebo raději vyvrácení) oné zprávy. Ví se prý jen, že Zuzana Hofmannová pokračovala ve výstupu i poté, co se  zbývající část výpravy vracela zpět zpod vrcholu, a dál už nic.

„Zuzka nebyla žádná hazardérka, měla na to všechny předpoklady, nebylo to nic mimořádného. Pokud tam ale spadla ta lavina, tak to je věc nevyzpytatelná. Jsou to prostě hory, s tím nikdo nic nenadělá," dodala její přítelkyně.

Kdo je Zuzana Hofmannová?
Zde jsme o ní už psali: Profesionálky: Hofmannová, pokořitelka osmitisícovek

Ústecká horolezkyně (ročník 1959) byla spolu s Alenou Čepelkovou v 80. letech minulého století nejlepším ženským družstvem ve středních velehorách na světě. Tehdy lezly lépe než většina mužů. Proslulý je jejich zimní průstup východní stěnou na Badile v Bergellu. Měla za sebou už tři osmitisícovky v Himálaji (Šiša Pangma, Manaslu, Čo Oja).

Broad Peak

Broad Peak (8 047 metrů nad mořem) je součástí masivu Gasherbrum a vypíná se vedle další osmitisícovky K2. V této oblasti tvoří pohoří Karakoram hranici mezi Čínou a Pákistánem. Horu označili angličtí zeměměřiči technickým termínem K3. Zeměpisci ji poté  dali jméno Broad Peak (Široký štít) podle dlouhého vrcholového hřebenu, což je vlastně překlad.