Funkce ředitele se má Končel ujmout od 1. července. „Poté, co jsme si na zastupitelstvu vyslechli nové informace, považuji za důležité bezodkladně jmenovat ředitele zoo, který vzešel z výsledku výběrového řízení," uvedla primátorka Věra Nechybová ke svému rozhodnutí o svolání mimořádné rady.

VORÁČ NADZVEDL ODBORNÍKY

Narážela tak na středeční jednání zastupitelstva, které se poměrně dlouho a bouřlivě věnovalo dozorčí radě ústecké zoo.

To podnítilo jednoho z členů rady a bývalého ředitele zoo Tomáše Krause k rezignaci na členství v radě. 

"V reakci na nedůstojné divadlo, které se odehrálo při středečním projednáváni zrušení dozorčí rady ústecké zoo, jsem ve čtvrtek k rukám primátorky města podal rezignaci na členství v tomto orgánu. Dění kolem ústecké zoo budu tedy odteď sledovat už jenom jako soukromá osoba. Novému řediteli a především celé zoo samozřejmě nadále přeji vše dobré a úspěchy," sdělil exkluzivně pro Deník Tomáš Kraus.

Vystoupení dalšího člena dozorčí rady Bořka Voráče, který byl za komunistického režimu dlouholetým ředitelem zoo, nadzvedlo také Jiřího Bálka. Ten se mihl ve funkci ředitele zoo na pár měsíců v roce 2015. Brzy po tzv. "ústeckém puči", kdy se změnilo vedení města, byl z funkce odvolán.

Jiří Bálek těsně po svém odvolání poskytl Ústeckému deníku exkluzivní rozhovor.
Jiří Bálek: Odřízl jsem toky peněz ze zahrady

"Byla to neuvěřitelná snůška lží a pomluv, která pramení z toho, že pan Voráč vůbec nepochopil role a úkoly moderních zoo a žije stále v hlubokém socialismu obklopeném železnou oponou," horlil Bálek.  

Sám Voráč je rozhodnutý podat trestní oznámení. „Co se v zoo děje, to je na prokurátora a já se o to postarám, to už jinak nejde. Ze zahrady si někdo udělal pseudovědecké pracoviště. Platí se lidi, kteří nemají výsledky, zoo se rozpadá, v dezolátním stavu je kanalizace, topení, elektrika, chybí pavilony. Starají se o to, jestli nějaká paní přiveze myši z Filipín, a přitom nám padá zahrada na hlavu. Posílají se účty za letenky, vyplácí mzda v rozporu s pracovní smlouvou, předkládají účtenky za taxíky a hotely pro celou rodinu. Až se bude někdo chtít seriózně seznámit s těmito dokumenty, může se přijít podívat. Bálek mele bláboly. Vědecký výzkum má nějaké regule. Je to humbuk, žádný výzkum," řekl.

Podle informací, které přinesl Český rozhlas Sever, rezignoval na členství v radě i Voráč a také třetí a poslední člen a další bývalý ředitel zoo veterinář Václav Poživil.

TUČŇÁCI A TAPÍŘI JSOU PRIORITOU

Zoo byla bez ředitele od začátku března, kdy rezignoval Lubomír Moudrý. Ten byl ve funkci od začátku minulého roku.

„Rozhodnutí vzniklo kvůli tlakům dozorčí rady a problémům ve spolupráci s ní. Nehodlal jsem již tedy okrádat rodinu o čas, který jsem věnoval na řešení věcí v zoo, bohužel právě s dozorčí radou," uvedl tehdy Moudrý, který s ústeckou zoo spolupracoval od svých 16 let.

Ředitel ústecké zoo Luboš Moudrý.
Šéf ústecké zoo Lubomír Moudrý rezignoval. Kvůli tlakům v dozorčí radě

Do následného výběrového řízení se poté překvapivě přihlásil také Moudrý. Celkem se řízení zúčastnilo pět kandidátů.

„Pan Končel je pro nás vhodným uchazečem i proto, že zná chod zahrady. Jmenovaný ředitel zároveň přislíbil, že do šesti měsíců vypracuje generel zahrady, zajistí personální audit a doporučí nové složení dozorčí rady. Prioritou je i dokončení pavilonu tučňáků a tapírů," informoval náměstek primátorky Jiří Madar.

„Děkuji, že jste se i v této situaci chopil nelehké pozice. Očekáváme od vás stabilizaci zoo a nabízíme pomoc," doplnila primátorka Věra Nechybová.

Sám Roman Končel se zatím nechce ke svému jmenování vyjadřovat. "Písemně ještě jmenování nemám v ruce, proto nechci nic předjímat," řekl Končel.

Ústecká zoo plánuje chov tučňáků.
Tučňáci do ústecké zoo v létě nepřijdou