Z fontán na Lidickém náměstí v pondělí dopoledne již tryskala voda, stejně tak se mohli lidé z jejího zurčení těšit i na dalších místech Ústecka. Nebo se dočkají v dalších dnech.

Podle mluvčího magistrátu Karla Rouče příznivé počasí umožnilo již spustit první fontány v centru města. Mezi prvními na Lidickém náměstí a v atriu magistrátu.

„Další zařízení přijdou na řadu v příštích dnech. Před zahájením sezony všechny bazény vyčistíme, včetně kanalizačního systému," uvedlo město ve své zprávě.

V pondělí kolem poledne například vodotrysky v atriu magistrátu nestříkaly. Uvnitř kašny ale již byla voda a postranní vpustí tam vtékala stále nová.

Z kašen jsou Ústečané potěšeni „Vždy jsou pro mě symbolem jara a léta. Jsem ráda, že jich je zde čím dál tím více," uvedla Marie Hánová.

Pod patronací magistrátu je v současné době 29 fontán. Nejvíce, konkrétně 13, jich je v Městských sadech, 5 na Mírovém náměstí a 4 v prostoru za nádražím. Dlouhodobě nefunguje fontána před kulturním domem, s jejímž spuštěním město zatím nepočítá. Vodotrysků je v Ústí ale více. Další má třeba Severní Terasa na laguně a jejím okolí.

Údržba vodotrysků není nic levného. Podle velikosti, zazimování a zprovoznění jednoho stojí od tisíce do 3 tisíc korun. Jedna výměna a vyčištění kašny pak až 4 tisíce.

Během roku se voda vymění několikrát. Znamená to, že se musí z fontány vypustit voda, pak se umyje bazén a všechny části vodotrysků. Poté je do fontány napuštěná nová voda a údržbáři aplikují chemické prostředky, které zabraňují jejímu zkažení.

Chemicky ošetřená voda ve fontánách není zdravotně závadná, ale citlivým jedincům může způsobit problémy. Nesmí se pít.