Sídlilo původně v hostinci Goldenes Schiff v Hrnčířské ulici v centru města. Jeho sbírky tvořila zpočátku jenom sbírka šesti set starožitností, řemeslných nástrojů a výrobků. Otvíralo 2. září 1876 a zájemci tu mohli využívat i první veřejnou studovnu. Řeč je o prvním ústeckém muzeu.

Brzy se stěhovalo

Živnostenský spolek Ústí (Gewerbeverein Aussig) jej ovšem založil mnohem dřív, už 5. ledna 1876. Krátce po svém otevření ho muzejníci přestěhovali do důstojnějších míst, přesněji do budovy magistrátu v Solní ulici. „Časté stěhování postihovalo činnost muzea až do roku 1918," přiblížil muzejník Václav Houfek v Dějinách města Ústí.

Na počátku muzeum mělo pouze tři oddělení, uměleckořemeslných a technických výrobků, přírodovědecký kabinet se sbírkou strojů i nářadí a knihovnu.

Muzejní sbírky rostly především dary a menšími koupěmi. Teprve časem se muzeum změnilo z uměleckoprůmyslového na muzeum vlastivědné.

Až do devadesátých let v něm pracovali pouze dobrovolníci. Jako první profesionální správce nastoupil v roce 1894 Adolf Kirschner. Právě jemu Ústečané vděčí za podstatné rozšíření muzejních sbírek a založení archeologického oddělení.

Platilo i město

Ústecká radnice na činnost muzea přispívala, příspěvek zvyšovala až na 800 zlatých ročně v roce 1897. Od toho roku také v muzejním výboru usedl zástupce města. Výbor se snažil, aby město převzalo muzeum zcela do své správy. Nakonec roku 1901 vznikla Muzejní společnost Ústí (Museumsgesellschaft Aussig), která ho převzala.

Stanovy Muzejní společnosti vstoupily v platnost 22. února 1901. Plně městským se ovšem zdejší muzeum stalo až o téměř dva roky později, 8. prosince 1902.