Devatenáct historických domů na ústecké Masarykově třídě vylétlo do povětří v jediný okamžik. Bylo 23. února 1980 a Ústí nad Labem se právě stalo svědkem republikového rekordu v počtu najednou odstřelených domů. Podařilo se to díky jedinečnému přístroji prototypu roznětnice HBF-1. Ústecké muzeum ji nyní dostalo darem do svých sbírek.

Roznětnice byla sestavena právě pro onen hromadný odpal. Nejsilnější odpalovací zařízení svého druhu na světě sestrojili ústečtí konstruktéři František Hoza, Jan Bělik a Jaroslav Fila, kteří se také skrývají za označením přístroje HBF.

„Vyrobili kondenzátorovou roznětnici o výkonu 640 joulů, který dvojnásobně překračoval schopnosti těch nejlepších přístrojů. Dokázal odpálit až dvacet tisíc rozbušek. Plný výkon nebyl nikdy využit, ale odstřel z roku 1980 s více než patnácti tisíci rozbuškami se hranici kapacity přiblížil,“ vysvětlil kurátor technických sbírek muzea Martin Krsek.

Festival čokolády v ústeckém Kulturáku
FOTO: Milovníci sladkostí byli o víkendu v sedmém nebi

Krajská metropole tehdy překotně měnila svou tvář a přístroj pro hromadný odpal přišel vhod. „V době normalizace se tu bouralo jako o život. Cílem stavařů bylo naplnění územního plánu z 60. let, který počítal s totální přestavbou centra na moderní socialistické město, kde měly z historické zástavby zůstat jen kostely a spořitelna,“ přiblížil Krsek.

Střelmistr Petr Mikula, který přístroj zachránil a daroval muzeu, svůj tehdejší úděl okomentoval slovy: „Ty staré domy se mi líbily, byť byly zanedbané. Ale mojí prací bylo je co nejbezpečněji a nejracionálněji odstřelit.“

Kuriozitou je, že úřední zápis o odstřelu použití prototypu musel popřít. Nešlo totiž o schválený přístroj, přestože prošel testy ve státní zkušebně.

Foto z kalendáře Tyflocentra
Kalendář pomůže nevidomým

Ústecká roznětnice po smutném rekordu ještě několikrát posloužila k demolicím v ulici Panská, na Střekově či v Moskevské. Naposled aktivovala nálože roku 1992 u sedmi pětipatrových objektů v Předlicích. Dnes by patrně už nefungovala vzhledem k omezené životnosti kondenzátorů.

Veřejnost si nejnovější přírůstek sbírek Muzea města Ústí nad Labem může prohlédnout po celý listopad, kdy zde plní roli exponátu měsíce.

Rovnou dvě pamětní desky tento týden město Ústí a muzeum nainstalovaly v Brné.
FOTO: Parašutista a vězeň komunistického režimu mají v Brné pamětní desky