V rozpočtu pro letošní rok takové peníze nemá, řekl ředitel zoo Lubomír Moudrý. Technickým stavem areálu se zabývala dozorčí rada, o peníze požádá zřizovatele zoo, tedy město Ústí.

Pavilony jsou staré až desítky let

Budovy a pavilony ústecké zoo jsou staré často desítky let a výrazněji se do nich neinvestovalo. Zoo postupně odhaluje, v jak špatném technickém stavu jsou. Na základní úpravy je podle Moudrého potřeba deset až 11 milionů korun. Většina peněz by měla jít do technického zázemí nebo do oprav střech, do kterých zatéká.

„Jsou třeba například servisy elektroinstalací, slabá bezpečnost některých objektů nebo zázemí pro řemeslníky. Spočítali jsme jen to, na co jsme přišli. Je spousta věcí, které jsme ještě neobjevili nebo je nemáme ještě důkladně analyzované," řekl Moudrý.

Opravy potřebují i rozvody elektřiny nebo 30 let staré dřevěné ploty u některých výběhů. „Dřevěné palisády, které jsou tady od začátku 80. let a jen zázrakem nám nepadají do výběhů," poznamenal Moudrý. K některým opravám už zoo přistoupit musela kvůli opakovaným haváriím.

„V prvních lednových týdnech, když byly největší mrazy, prasklo topení v pavilonu šelem v poměrně velkém rozsahu. Prasklo topení mezi pavilonem opic a domečkem pro gibony, což bylo velmi nepříjemné," doplnil Moudrý.

V rámci nutných oprav zoo počítá se základními úpravami ubikací, aby zvířata žila v lepším prostředí. Jako první by změny měli pocítit tapíři, zahrada chce upravit i pavilon populárních orangutanů.

„Měla by vzniknout forma osvětových prvků, aby lidé věděli, co se v oblasti, kde žijí orangutani, děje. Spousta lidí určitě viděla otřesné fotografie hořících pralesů a zachraňovaných orangutanů. Na to chceme upozornit, aby to lidé vnímali," řekl Moudrý.

Nezbytná je částka 4,9 milionu korun

Zřizovatelem zoologické zahrady je ústecká radnice. Náměstek primátorky Jiří Madar (UFO) na dotaz, zda je ve finančních možnostech města nutné opravy v zoo podpořit, odpověděl, že žádný konkrétní požadavek zatím nepřišel. Ten by podle Moudrého měla radnici přednést dozorčí rada.

„Doufám, byl jsem od začátku ujišťován, že město si stav uvědomuje a bude nám chtít pomáhat," dodal Moudrý.

Podle předsedy dozorčí rady Bořka Voráče je aktuálně nezbytná částka 4,9 milionu korun. „Jsou to peníze nutné pro zachování dobrého chodu zahrady," uvedl Voráč.