Do budovy následně přesídlí filozofická fakulta, která momentálně spolu s pedagogickou a přírodovědeckou fakultou sdílí prostory v ulici České mládeže.

„Fakulta bude mít v zrekonstruovaných prostorách učebny vybavené moderními přístroji, od interaktivních tabulí až po nákladné vybavení Centra pro dokumentaci a digitalizaci kulturního dědictví, jakým jsou 3D skenery, termokamery a podobně," uvedla k chystanému přesídlení fakulty mluvčí univerzity Jana Šiková.

Firma Unistav vyšla z výběrového řízení jako vítězná podle informací univerzity především díky nejnižší ceně přestavby. „Zároveň přislíbila nejkratší lhůtu, ve které budovy zrekonstruuje," uvedla proděkanka pro rozvoj filozofické fakulty Michaela Hrubá.

Budovy filozofické fakulty, jež nesou označení F1 a F2, se dočkají rekonstrukce.

Jako vedoucí realizačního týmu zároveň dodala, že se bude dbát především na dodržení rozpočtu výstavby. Celý projekt financuje Operační program Výzkum a vývoj pro inovace.

Současně v kampusu pokračují i přípravy na bourání poslední budovy staré nemocnice, takzvaného pavilonu A, která by měla započít do srpna příštího roku. K postupné demolici historického objektu vedení univerzity může přistoupit poté, co ministerstvo kultury rozhodlo, že se nejedná o kulturní památku.

„Na toto rozhodnutí jsme dlouho trpělivě čekali a radost z jeho výsledku skutečně neskrývám," uvedl už v září rektor univerzity René Wokoun.

Podle zprávy ministerstva není železobetonový skelet budovy dostatečně pevný a veškeré architektonicky hodnotné prvky narušily už dřívější necitlivé přestavby.

„Životnost použitých materiálů je navíc vážně překročena," dodal Wokoun.

Budovy filozofické fakulty, jež nesou označení F1 a F2, se dočkají rekonstrukce.

Na stavbu nové budovy vypíše univerzita výběrové řízení co nejdříve. Jak potvrdila mluvčí univerzity Jana Šiková, v současné době je architektonická soutěž ve stavu příprav a vyjednávání s Českou komorou architektů.

Finanční plán demolice a nové výstavby podle ní počítá s celkovou částkou necelých šest set milionů korun. Skutečná cena výstavby bude nakonec záviset především na výsledcích výběrových řízení na dodavatele stavby.