Pro aktuální informace stiskněte tlačítko aktualizovat nebo klávesu F5.

13.11 Tímto náš on-line přenos končí. Další informace najdete ve středečním Deníku.

13.05 Předsedové budou uvolnění. Výbor regionální rady Severozápad (dotační výbor EU): osm členů - tedy ústecká polovina členů výboru. Navrženi: Jaroslav Dubský, Petr Brázda, Milan Pipal, Josef Váňo, Martin Strakoš, Jan Szanto, Bronislav Švarc, Josef Zoser.

12.55 Předsedou kontrolního výboru se stal Vladislav Raška. Dagmar Vaicová předsedkyní výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost. Předseda výboru pro menšiny je Pavel Vodseďálek. Pavel Csonka je předsedou výboru pro zdravotnictví a sociální věci.

12.50 Souboj o kontrolní výbor: Klub ODS navrhl Vladislava Rašku, klub Pro kraj! navrhl Šárku Zimovou - Dostálovou.

Jiří Novák zvolen jako předseda finančního výboru.

První jednání nových zastupitelů.

12.35 Schválení uvolněných radních jmenovitě: Bubeníček - uvolněný člen zastupitelstva jako hejtman, vnější vztahy a legislativa; Rybák jako náměstek - zdravotnictví, strategie a projekty; Vaňhová jako náměstkyně - školství a sport; Komínek - doprava a silniční hospodářství; Sachetová - kultura a péče o památky; Drlý - investice a majetek i ekonomika; Klika - bezpečnost a sociální věci; Fišera - životní prostředí zemědělství a venkov; Szanto - zahraniční vztahy, cestovní ruch a regionální rozvoj.

12.32 Stanovení uvolněných radních: počet: 9, tj. hejman, dva náměstci a šest radních. Návrh byl přijat.

12.30 Zastupovat hejtmana v době jeho nepřítomnosti, nebo když nebude moci funkci vykonávat, bude Stanislav Rybák.

12.29 Všechny návrhy personálního obsazení rady podaly oba kluby zastupitelů ČSSD a KSČM společně.

12.26 Rada byla bez problémů zvolena, Bubeníček jim gratuluje, radní přecházejí na místa v čele sálu.

12.21 Oba jsou zvoleni dle návrhu. Radní: Do funkcí bude maximálně zvoleno osm zastupitelů. Ladislav Drlý, Jaroslav Komínek, Jitka Sachetová, Petr Vomáčka, Arno Fišera, Martin Klika, Jan Szanto, František Pelant. Všichni s kandidaturou souhlasí.

12.13 Návrh náměstků: první náměstek - Stanislav Rybák, náměstkyně - Jana Vaňhová. Oba kandidáti souhlasí.

12.10 Hlasování o tajné volbě: 11 pro, proti 32, zdrželo 10. Nebylo přijato.

12.08 Raška za klub ODS navrhuje tajný způsob hlasování. Haidler na to: "Myslím si že svobodně se dá volit docela klidně i veřejně. Výrok, ti kteří hlasují tajně, hlasují svobodně, pro mě postrádá logiku."

Hejtmanem Ústeckého kraje se stal Oldřich Bubeníček (KSČM).

12.06 Návrh byl přijat většinou 43 hlasů, zastupitelé přistupují k volbě náměstků. Nejprve bude volen první náměstek.

Pavla Vacková z Děčína se hlásí o slovo. "Chtěla bych zmínit ten fakt, že komunisté vyhráli volby díky občanům, kteří dali stop," řekla. "A vy si zvolíte mezi sebe Vaňhovou."

"Smlouvu, kterou jste uzavřeli, to je hybrid. Budeme sledovat každý váš krok, věřím, že neuzavřete další smlouvu jako REMA media. My vás budeme kontrolovat. Máte možnost se vypořádat s posledním kostlivcem, aby odstoupil agent STB Konopásek. Pokud jste jiná komunistická strana, tak byste se měli s estébáky rozloučit," řekla mimo jiné Vacková.

12.01 Fotoaparáty cvakají, Bubeníček sedá na svou židli a mluví o volbě náměstků: "Kluby podaly návrh na stanovení počtu náměstků v počtu dvou." Začíná hlasování o tomto návrhu.

11.59 Bubeníček přebírá řízení a předsedání zasedání. Děkuje za zvolení hejmanem. "Nabízím spolupráci. Pokud chceme naplnit to, co jsme voličům slibovali, takl pouze tak, že budeme spolupracovat," řekl.

11.57 Klub ODS nezpochybnil volbu hejtmana a předloží návrh na tajné hlasování hned při dalším hlasování. Jaroslav Haidler se přihlásil o slovo a mimo jiné řekl: "To vypadalo, že při tajném hlasování chcete zvolit pana Bubeníčka tajně taky," řekl Haidler.

Za zvuku famfár z Libuše přistupuje Bubeníček k pultu a Jana Vaňhová mu symbolicky předává svou funci.

11.27 Hejtmanem Ústeckého kraje se stal komunista Oldřich Bubeníček. Pro bylo 39 zastupitelů, proti 12, zdržel se 1.

Přihlásil se zastupitel Vladislav Raška (ODS) s tím, že mu nebylo umožněno dát návrh k tajnému hlasování, předseda říká, že záznamové zařízení nezaznamenalo, že se hlásí o slovo.

Proto byla přijata přestávka 30 minut, aby se kluby mohly poradit.

Vladislav Raška (ODS).

11.22 Hovoří předseda komise, začíná volba hejtmana: jediný návrh, návrh pana Oldřicha Bubeníčka na hejtmana. Kandidát s kandidaturou souhlasí. Volba začíná.

11.21 Volba hejtmana Ústeckého kraje. Diskuse, promlouvá Filip Ušák z Benešova nad Ploučnicí: Připomíná hádky mezi Paroubkem a Fišerou, obviňuje politiky, že jsou poplatní kmotrům. "Věříte tomu i vy sami, můžete říkat, napravíme to, co jsme sami podělali?" Kritizuje sociální demokraty, například za volbu Jany Vaňhové za vicehejtmanku. Nakonec jim ironicky popřál klidné spaní.

11.15 Změna v orgánech společnosti Krajská zdravotní: hlasování, návrh přijat. Zastupitelstvo schválilo upravený program jednání zastupitelstva.

11.12 Body programu: Smlouva se svobodným státem Sasko o akci Krušnohorské vánoční trhy v Bruselu, Odměny neuvolněným zastupitelům, změna orgánů v Krajské zdravotní. Zastupitelé neprojednají zprávu o hospodaření KÚ Ústeckého kraje, ředitel ji předloží na příštím zasedání.

Zastupitelé skládají slib.

11.07 Předseda návrhové a volební komise bude řídit hlasování. Zastupitelé zvolili ověřovatele zápisu, Petra Husáka a Ladislava Drlého. Oba souhlasí s kandidaturou. Zastupitelé zrovna hlasují.

11.05 Předsedou komise byl zvolen Jan Mareš, poměrem 46 pro, jeden se zdržel. Komise se ujímá práce a zaujímá místa.

11.03 Přestávka skončila, všichni složili slib. Jednání pokračuje hlasováním o návrhové a volební komisi. V té nesmí být kandidát na volenou funkci.

10.50 Jitka Sachetová, zastupitelka za KSČM, si vyžádala přestávku. Byla udělena na patnáct minut.

10.34 Slib už složili například Arno Fišera, Alena Dernerová a Vladimír Buřt.

10.31 Zastupitelé postupně přicházejí k mikrofonu a postupně skládají slib zastupitele slovem "slibuji" a slib stvrzují podpisem listiny.

10.29 Právě je čten slib zastupitele kraje. Lidé povstali.

10.10 Dětský sbor zpívá písně. Zaznělo Beskyde Beskyde, nebo Chválím tě země má…

Jednání Zastupitelstva Ústeckého kraje.

10.05 Zasedání začalo státní hymnou. Posléze předsedající omluvil Petra Kříže, zastupitele ČSSD, který je na rehabilitaci. Slib složí na dalším zasedání.

10.00 Zastupitelstvo kraje začalo za velké pozornosti občanů UL, všichni se nevešli ani do sálu. Na zasedání přišli i ti, kdo na zasedání krajského zastupitelstva obvykle nechodí, například starosta centrálního obvodu Jan Tvrdík.

Zastupitelé zvolí krajskou radu, krajského hejtmana (komunistu Oldřicha Bubeníčka) a jeho náměstky.

Zasedání se koná v budově krajského úřadu, (ve „vaně") v zasedací místnosti zastupitelstva, nacházejícího se v 1. patře budovy.