Ústecký magistrát získal nezáviděníhodné ocenění. V letošním ročníku soutěže Otevřeno x Zavřeno se umístil na třetím nejhorším místě v republice v kategorii Otevřenost rozhodování a účast veřejnosti. Před ním stojí už jen Poslanecká sněmovna a Odbor územního rozvoje Hlavního města Prahy.

VEŘEJNÁ SPRÁVA SE ROZPADÁ PŘED OČIMA

Nominaci do soutěže poslal ústecký aktivista Lukáš Blažej, na kterého magistrát v minulosti podal několik trestních oznámení.

„Náš úřad všem ukazuje, jak křehký právní stát je a jak se lze beztrestně vysmívat všemu, co je pro úřady závazné. Celý systém veřejné správy se tak rozpadá před očima a není nikdo, kdo by s tím mohl něco dělat,“ reaguje Blažej, který zastupuje spolek Ústecké šrouby.

Už několikrát se chtěl vyjádřit k řízením, která ve městě probíhají. Třeba ke stavbě parkovacích míst, při které se musela pokácet alej.

Ústecký aktivista Lukáš Blažej.
Magistrát jde aktivistovi po krku, policie se nestačí divit

Magistrát spolku zmíněná řízení neoznámil, přestože mu to zákon ukládá. Nic nezměnil ani krajský úřad a soud, který rozhodl, že veřejnost má mít do řízení přístup.

„Protiprávní postup magistrátu je dalším projevem rebelie jeho úředníků proti právnímu státu,“ stojí v hodnocení poroty, jejímž předsedou je autor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek.

TAJNOSTI KOLEM PORADENSTVÍ

A právě v kategorii přístup k informacím bral ústecký magistrát i další ocenění, 8. místo z 22. Martinu Konečnému z opozičního hnutí Vaše Ústí totiž stále nechce prozradit, kolik úřad zaplatil za mediální poradenství od září 2015 do ledna 2017. Konečný se teď chystá podat na město žalobu.

Prezident Miloš Zeman přijel již popáté do Ústeckého kraje.
Ústí se zlepšuje, už vypadá jako pět let po válce, řekl Miloš Zeman

„Jde o další špatnou reklamou pro město. Ukazuje, že pod špatným vedením pracuje špatně i úřad. Právník magistrátu si dělá z rozsudků Nejvyššího správního soudu trhací kalendář,“ míní Konečný.

Na anticenu upozornil jako první server HlídacíPes.org. „Server, který je partnerem akce, význam i výsledky soutěže přeceňuje. V prvním případě získalo město od veřejnosti 47 hlasů, v druhém případě 48. Dvanáct odborných porotců udělovalo body. Ústí tak hodnotilo maximálně 107 lidí. Podle výsledku hlasování byl zájem veřejnosti mizivý,“ říká mluvčí magistrátu Romana Macová.

Na Konečného kauzu má prý magistrát jiný právní názor. „Úřad považujeme za velmi otevřený. Naše město stejně jako druhý nejlepší Liberec zveřejňuje na webu kromě materiálů zastupitelstva i zápisy z jednání všech výborů, části komisí či dokumentaci z jednání rady,“ dodává Macová.

Prověřování vyhořelého a zříceného domu v Předlicích.
Vyhořelý dům v Předlicích město zdemoluje. Přijde to na miliony