Poslední dny v terénu byly podle Brůny ve znamení finišování prací a nezbytné administrace.

„Na závěr výzkumu se připravuje i tzv. lagna dajma, kdy se dostaví šéfové z inspektorátu a náčelník policie se svým týmem. Probíhá závěrečná kontrola všech zkoumaných lokalit, kontrola nálezů, pečetění skladů a jejich zazdění," popisuje pedagog, který se podílel také na dokumentaci prastaré lodi, kterou čeští a texaští badatelé objevili v Egyptě letos v dubnu.

Brůna se musel rozloučit rovněž s archeologickou základnou na české ambasádě v Káhiře, kde výzkumníci bydleli ve čtyřech bytech.

NAKOUPILI VÁNOČNÍ DÁRKY

„Zde jsme měli v garáži místa na parkování našich tří terénních toyot, sklad, školu s knihovnou a sklad techniky. Čekaly nás tu povinnosti, čistili jsme techniku, uložili pomůcky na výzkum a provedli revizi vybavení, co se poškodilo," vypráví Brůna.

Čas zbyl ovšem i na zábavu. „Protože se blíží Vánoce, každý sháněl čerstvé oříšky, čaj, arabskou kávu s kardamonem nebo balíček tabáku do vodní dýmky," doplnil Brůna.

Nedílnou součástí odjezdu bylo zálohování sebraných dat, včetně záloh, které zůstávají v Káhiře. „Skenování papírové dokumentace, plánů a polních deníků se dělá pro případ jejich ztráty mezi Káhirou a Prahou, což se v minulosti také stalo," vysvětluje ústecký pedagog, který naznačuje, že už nyní mají badatelé zpracovaný plán archeologických prací na rok 2017.

„Když to místní podmínky dovolí a bude-li schválený rozpočet, brány Abúsíru se nám otevřou za necelé tři měsíce znovu," dodal Brůna.