Ústecký geodet a pedagog pracuje v lokalitě Abúsír, na níž se nachází rozsáhlá nekropole staroegyptských panovníků období 5. dynastie, řada soukromých hrobek a dalších pozoruhodných staveb. Ranní teploty nepadají pod 25⁰C, všude písek, mlhavý opar, bádání často ztěžuje silný vítr.

HORKO, MLHA, VÍTR

„První den expedice je vždy více jednání a papírování s úředníky památkové správy, ale bez toho nelze výzkum otevřít. Pod jejich dohledem se bourají zazděné vchody do hrobek, snímají se pečeti ze zámků a kontroluje se stav u zajištěných archeologických objektů. Profesor Miroslav Bárta, ředitel ČEgÚ, a docentka Hana Vymazalová mají hlavní slovo při přípravě výzkumu za českou stranu," popisuje přímo z Egypta pro Ústecký deník Brůna. Jak sám říká, každé ráno začíná obdobně.

„Zkontrolujeme dělníky, zda jich přišel požadovaný počet společně s reisem, jejich předákem. Letos máme dva, jednoho nového a našeho reise Marzúka. Vydávají se první pokyny, určuje se místo kopání. Kolik je stupňů na přímém slunci, raději nezjišťujeme," vypráví Brůna, který si spolu s odborníky z texaské univerzity a týmem českých archeologů připsal letos v Abúsíru kolosální úlovek. Objevili prastarou loď měřící 18 metrů a pohřbenou v písku dle odhadů až 4 500 let.

Práce v poušti není vůbec jednoduchá. Pevné boty, dlouhé rukávy košile, klobouk, tmavé brýle a samozřejmě ochranný sluneční krém s vysokým faktorem.

Podle Brůnových slov se právě vysoké teploty na všech zúčastněných uplynulý týden nejvíce odrazily. „Teploty šplhají i ke 40⁰C ve stínu a i na naše dělníky to bylo moc. Tomu také odpovídalo jejich pracovní nasazení. Je pravda, že i členové expedice velmi často hledali kousek stínu a láhve s vodou brzy nestačily," uvedl ústecký pedagog.

Expedice začala se základním odkryvem nad skalními hrobkami princezny Šeretnebtej a Nefera. „V zásypu nad hrobkami, který se postupně odtěžoval, jsme nalezli kousky keramiky a úlomky vápence. Dostali jsme se též do první úrovně zkoumané struktury, odkryli jsme část zdi z cihel a celý prostor důkladně fotograficky zdokumentovali," přiblížil Brůna.

PÁTEK? MÁME VOLNO!

Každý den ovšem není jen pracovní. Jako třeba pátek. Jediný den, kdy má expedice volno. „Každý ho využívá jinak, někdo si přispí, studenti jsou v Káhiře v muzeu, kolegyně Gabi z německého egyptologického institutu je na prohlídce hrobek z nové říše v Saqqaře a mě čeká zálohování dat, čištění přístrojů od všude přítomného prachu. Nevynechám samozřejmě odpočinek," uzavřel Brůna.