Doposud funguje areál pod správcovskou taktovkou Městských služeb, což podle náměstka Jiřího Madara není zcela ideální.

Mohlo by vás zajímat: Lidé se z kraje stěhují pryč. Pouze Ústecko má nárůst počtu obyvatel

„Dochází tam k problémům v komunikaci se správcem. Lidé, kteří se ve sportu pohybují, budou stadion spravovat lépe a za méně peněz," vysvětluje Madar. Do veřejného tendru se může přihlásit jakýkoli zájemce, jedním z těch hlavních je ovšem Fotbalový klub Ústí.

LÉPE SE DOHODNOU

Jak potvrzuje samotný ředitel klubu Petr Heidenreich, fotbalisté již podali formální žádost o pronájem celého stadionu včetně budovy. „Jsme akciová auditovaná společnost, která je sto procenty vlastněná městem. Stadion užívají jenom sportovci, a proto by právě oni měli zajišťovat provoz," zmiňuje Heidenreich.

„Zásadním problémem je to, že se nám tady kříží provozy. Není například možné, aby v době mistrovského utkání A týmu na hřišti ještě dotrénovávali atleti. Jsou to detaily, které jsme již se všemi kluby projednávali a shodli jsme se, že jako sportovci se všichni dokážeme mnohem efektivněji dohodnout," říká Heidenreich. V létě na stadionu trénují také krasobruslaři či hokejisti.

Sám ředitel Městských služeb Miroslav Harciník vnímá celou záležitost jako rozumnou. „Jako problém v komunikaci bych to ale nenazval. Může docházet k třecím plochám, ale jde o běžné provozní záležitosti. Je ovšem logické, aby nájemcem i správcem zároveň byl jeden sportovní klub," myslí si Harciník.

Čtěte také: Ústí je temné i příjemné. Na obrazovce funguje skvěle

Největším přínosem jsou dle Madara ekonomické výhody. Město splácí za dostavbu stadionu 140 milionů korun stavební firmě. Splátkový kalendář má do roku 2024. Při převzetí stadionu v roce 2014 muselo město za DPH zaplatit 30 milionů korun. Vloni začalo Ústí uplatňovat odpočet DPH a do městské kasy tak přiteklo zhruba 8,8 milionu korun.

FOTBALISTÉ JSOU PŘIPRAVENI

Pokud fotbalový klub jako plátce DPH dostane stadion do pronájmu, požádá město o vratku DPH. Až do roku 2024 by tak každoročně do městské pokladny přiteklo zhruba 2,2 milionu.

Fotbalisté jsou podle Heidenreicha na převzetí stadionu připraveni. „Jsou to pro nás pochopitelně velké starosti, na druhou stranu vytvoříme pracovní místa. Musíme najmout zaměstnance a odborníky, kteří se na správě a údržbě stadionu budou podílet. Lidé, kteří tady působili, Městské služby nepropustí, přeřadí je na jinou práci," dodává Heidenreich.

Mohlo by vás zajímat. V případě nesplavného Labe na Děčín pojede výletní loď do Roudnice