Josefa Zikmunda do čela města vyneslo 21 hlasů z celkových 37. Kromě koalice ANO 2011 a PRO! Ústí jej svými hlasy podpořili i dva zastupitelé z TOP 09. „Důležité věci budu projednávat i s opozicí," slíbil Josef Zikmund. Podle něho zatím nové vedení města nebude příliš měnit navržený rozpočet. Na větší rozhodnutí se prý musí seznámit se situací.

Jeho prvním náměstkem je Martin Hausenblas (PRO! Ústí), těmi dalšími pak Martin Mata (ANO 2011) a Jana Bohuňková (PRO! Ústí). Jak oni, tak i zbývajících pět radních nemělo žádné protikandidáty. Zastupitelé rovněž zvolili předsedy dvou páteřních výborů – finančního a kontrolního. Prvně jmenovaný povede oproti zvyklostem koaliční zastupitel Jan Hrouda (PRO! Ústí), v čele kontrolního výboru je Jaroslava Šamsová (KSČM).

V zastupitelstvu, které vzešlo z říjnových komunálních voleb, jsou dvě nové tváře. Víta Mandíka, který rezignoval, nahradila jeho stranická kolegyně Michaela Vaňková.

Exprimátor Mandík má o své budoucnosti jasno. „Bezprostředně po předání funkce si chci odpočinout a poté se vrátím zpět do oblasti, které rozumím a kterou znám, tedy korporátní finance," odpověděl  v rozhovoru pro Ústecký deník před několika dny. (Vít Mandík: Nejvíc mi vadí nedokončená dálnice D8)

O věcech veřejných nebude rozhodovat ani Stanislav Körner (KSČM), který se rovněž vzdal mandátu. Za něj do zastupitelské lavice usedl Petr Brázda.

Zastupitelé hned po volbách radních a členů komisí změnili jednací řád. Zrušili dosavadní ustanovení, které lidem umožňovalo diskutovat pouze na začátku projednávaného bodu. Nově mohou reagovat na vyjádření zastupitelů i při diskusi. Jde ale o provizorní změnu. Zastupitelé hned zaúkolovali tajemníka, aby přepracoval celý jednací řád. „Toto byla nejrychlejší cesta, jak zrušit náhubek pro občany," vysvětlil postup Martin Hausenblas.

Zastupitelé zvládli zrušit i kontroverzní dotaci pro divadlo Amulet. Preferované sporty dostanou peníze pouze na příští rok, než se vypracuje nová koncepce financování sportovních oddílů.

Přehled primátorů města Ústí nad Labem od roku 1990:
Josef Kubice (KSČ), 1989 - 1990
Jan Schmidt (Občanské fórum), 1990
Lukáš Mašín (Občanské fórum, poté ODS), 1990 - 1994
Josef Jílek (ODS), 1994 - 1997
Ladislav Hruška (ODS), 1997 - 1999
Miroslav Pátek (ODS), 1999 - 2002
Petr Gandalovič (ODS), 2002 - 2006
Jan Kubata (ODS), 2006 - 2010
Vít Mandík (ČSSD), 2010 - 2014
Josef Zikmund (ANO), od 2014