Proto je velmi překvapující, když zjišťujeme, že tyto pověstné válečnické národy Keltů a Germánů přicházely na Ústecko v míru, nikoho tu nevraždily a že tu nevedly žádné války. Na rozdíl od Římanů například, kteří si podmanili polovinu známého světa ohněm a mečem.

Keltové na Ústecku žili od 4. století př. n. l. do období zlomu letopočtu. Velmi bohaté naleziště z oněch dob se nacházelo ve Stadicích, legendární kolébce českého královského rodu Přemyslovců.

Počátky osídlení Stadic spadají až do neolitu. Vystřídalo se zde několik kultur. Zajímavé je, že se zde nenašly žádné stopy po bojích. Jednotlivé kultury přicházely do uvolněné kulturní krajiny a zbytky původního obyvatelstva byly obvykle nenásilně asimilovány.

Keltové měli jednu svou vesnici na místě dnešní dálnice. Kromě běžných nálezů, jako jsou kosti a střepy, tady archeologové nalezli několik hrobů s bronzovými náramky, sponami a nádobami, úlomek náramku skleněného, nebo silně zkorodované nože.

Jiné keltské naleziště je v Tuchomyšli, Po Keltech tu zbyly pozůstatky malých obytných dřevěných staveb a velký počet nejrůznějších jam, ať už zásobních, nebo na ohniště. Opět se k tomu přidaly nejrůznější keramické střepy, úlomky železa a kosti, ukazující na chov skotu. Ani zde se pravděpodobně nikdy nebojovalo.

Další stopu zanechali keltští Bójové pod hradem Střekov, kde před staletími měli dost významnou obchodní stanici, zabezpečující styk s ostatními kulturními oblastmi v Čechách a Německu. Je prokázáno, že fungovala ještě v první polovině prvního století a našly se zde střepy keramiky původně vyrobené v oppidech ve středních Čechách.

Další naleziště, se nachází v Trmicích, kde vědci odkryli sídliště z laténského období. Našli tu chaty se zásobními jámami i spoustu střepů. Archeologický výzkum na tomto místě dokázal, že zde Keltové žili v míru společně s Germány, kteří sem přišli okolo zlomu letopočtu a zakládali své vesničky vedle sídel původního keltského obyvatelstva.

Později obě etnika splynula. Po Germánech pronikali ze severu a jihozápadu do našeho kraje Slované a ani oni nikoho nevyháněli.