Jeho představitelé nyní začali tvrdit, že už nebudou usilovat o zákaz heren ve městě, ale jen o regulaci. Nulová tolerance k hernám byla jedním z taháků jejich volebního programu.

Iniciativa se distancuje

„Jsem nepříjemně překvapen měkkým postojem PRO! Ústí k hernám s automaty, který se diametrálně liší od jejich názorů během volební kampaně," řekl Václav Pištora z Ústí bez hazardu, který se podílel na vyvolání referenda o hernách. K urnám ale přišlo málo lidí.

„Naše iniciativa se od tohoto postoje distancuje", dodal.

Martin Hausenblas, lídr hnutí, které je součástí koalice v krajském městě, tvrdí, že by herny stále nejraději zakázal. To prý není možné z ekonomických důvodů. „Mělo by to velký dopad," uvedl.

Ústečtí radní odhadují, že by letos mohlo do rozpočtu přitéci z heren až sto milionů korun. V loňském roce to byla částka 76 milionů. Počet automatů ale ve městě prudce roste.

Počet automatů roste

V Ústí nad Labem je počet automatů na vzestupu. Jestliže v minulých letech jich zde ministerstvo financí každý rok povolilo kolem 400, loni to bylo 606. Podobný trend podle Terezy Cejpové z ministerstva financí je i na začátku tohoto roku.

To je podle protihazardních aktivistů velmi nebezpečný trend. Do Ústí se nejspíše automaty přesouvají z míst, kde je zakázali. Na Ústecku například v Trmicích.

„V případě, že městská kasa obdrží až sto milionů korun z odvodů z heren, znamená to, že občané Ústí v hernách prohrají za 12 měsíců přes půl miliardy. Z jakých peněz se podstatná část prostředků prohraná v hernách skládá, nemusím nikomu vysvětlovat", varoval Václav Pištora.

Lidé z vedení ústecké radnice připravují výrazné omezení. Nechtějí být ale příliš konkrétní, doku je nebudou mít hotová.

„Určitě to nebude tak, že vezmeme místa, kde herny být mohou a nejsou a ty škrtneme," uvedl náměstek primátora Martin Mata (ANO 2011).