Přitom ale musí dávat pozor, kde tu „kopne“ do země. Pod dlažbou je totiž hřbitov bývalého špitálu, kde mohou být pohřbeny oběti smrtelných nemocí. Mimo to archeologové v těchto místech očekávají i nálezy z pravěku.

PRÁCE ZAČNOU NA JAŘE

Nynější provizorní napájecí zásuvkový rozvod nahradí tři zásuvkové podzemní rozváděče a jeden podzemní rozpojovací jistící rozváděč. Budou mít jištění a zásuvky pro připojení prodejních stánků či aparatur pro kulturní akce. Magistrát připravuje výběrové řízení a s výměnou rozvodů začne na jaře.

Stavební ruch tedy neohrozí každoroční Ústecké Vánoce. „Rozvodné skříně musíme objednat a jejich dodávka bude trvat deset týdnů,“ upřesnila ústecká primátorka Věra Nechybová.

Jak uvedl její náměstek Jiří Madar, investici už plánují dlouho. „Vyřeší to problém s dlouhými přívody a neustálými poruchami agregátů, které tu pořadatelé akcí mají. Bude to ale dražší, než jsme původně očekávali, museli jsme rozpočet této investice navýšit o 800 tisíc,“ upozornil Madar.

Nový majitel areálu lázní Vrbenského a sportovní haly začíná s rekonstrukcí.
FOTO: Práce na Vrbenského lázních stopnul spor s vodohospodáři

Trasa navrženého vedení křížit ulici Velká Hradební povede kolem podloubí budovy magistrátu. Zařízení bude napojeno na rozvodnu budovy. Výkopové práce by ale mohla zkomplikovat pohnutá historie náměstí.

V minulosti zde totiž býval špitál a později chudobinec, kostel sv. Materny a hřbitov, který zřejmě vznikl už v poslední čtvrtině 13. století a fungoval do roku 1872, kdy radnice na jeho místě zřídila park. Podle odborníků tu jsou pravděpodobně pohřbeny i oběti moru či cholery a vojáci z bitvy u Chlumce roku 1813.

NENÍ SE ČEHO BÁT

Historici ovšem uklidňují, že se není čeho bát. „Lidické náměstí je už dost zorané různými inženýrskými sítěmi nebo stavbami. Pokud povedou nové kabely v současných trasách a nebudou hlouběji než metr, neměli by dělníci na nic narazit. Projekt jsem ovšem ještě neviděl, takže to nedokážu posoudit. Je to archeologicky velmi cenná lokalita. Kdykoli se tu kopne do země, děláme tu archeologický dozor,“ poznamenal ředitel ústeckého muzea Václav Houfek.

Hokejisté Ústí nad Labem, ilustrační
Hokej čeká zápas o peníze z města

Ten také potvrdil, že nálezy se tu dají očekávat od doby kamenné až do novověku. Naši předkové tu pohřbívali zhruba 700 let a skutečně tu pohřbili i oběti poslední velké epidemie v souvislosti s bitvou roku 1813. Není ovšem jasné, jak jednotlivé vrstvy narušily války, přestavby nebo bombardování.

Ředitel Krajské hygienické stanice Josef Trmal ale vysvětlil, že z moru či cholery není třeba mít strach, protože zárodky těchto nemocí do dnešní doby nemohly přežít. Nebezpečí hrozí jen v případě, že by dělníci narazili na oběť tetanu. „Riziko veřejnosti je nulové. Dělníci by ale měli být vybavení osobními ochrannými pomůckami,“ upozornil Trmal.

Zvýšený dohled by byl nutný v případě, že by dělníci narazili na vyzděnou hrobku, která by ostatky zakonzervovala, na cínové rakve nebo na kosti se zbytky tkání, jež se obvykle uchovávají v mokré půdě.

Ústecký aktivista a student práv Lukáš Blažej (uprostřed).
Ústecký magistrát získal anticenu za rebelii. Horší je jen sněmovna a Praha