O tři tisíce korun hrubého si polepšili pedagogové a družinářky. Ovšem jen v mojžířské ZŠ Hlavní a předlické ZŠ Školní náměstí. Obě školy jsou totiž v sociálně vyloučených lokalitách. Učitelé tu denně zažívají „peklo na zemi“. Příspěvek je má právě tady udržet v práci.

MATKA NAPADLA DRUŽINÁŘKU

Vedení Ústí na to vyčlenilo 643 tisíc korun. „Ředitelé obou škol se na nás obrátili s žádostí o pomoc. Zaměstnanci obou základních škol převážně pracují s žáky, jejichž motivace ke vzdělávání je velmi nízká. Jednání s nimi i rodiči je velmi obtížné,“ vysvětlil náměstek ústecké primátorky Jiří Madar.

Ředitel předlické školy Martin Košnar upozornil, že poslední dobou také vzrůstá riziko fyzického napadení učitelů. I proto je prý velmi náročné nejen sehnat nový kvalifikovaný personál, ale vůbec tu udržet zkušené pedagogy. Před časem tu jedna z maminek dokonce kvůli banalitě fyzicky napadla družinářku.

„Nadávky mají v podstatě na denním pořádku. Chcete pro děti něco připravit, jet s nimi na výlet, aby něco zažily, ale oni nám to nevracejí. Nejezdíme na školy v přírodě ani lyžáky. Rodiče to nezaplatí, ani si to nepřejí,“ líčil Košnar.

Adam Matouš z Předlic má malé zemědělské hospodářství a někdo mu bezdůvodně tráví zvířata.
Mladému chovateli z Předlic zabili lidé už desítky zvířat

Podle ředitele předlické školy jsou pedagogové demotivovaní. „Je těžké sehnat dobrého kvalifikovaného učitele. Do podobné školy, jako je ta naše, je to skoro nemožné,“ podotkl Košnar.

Ústí proto připravilo pilotní program Podpora pedagogických pracovníků školských zařízení ve vyloučených lokalitách. Ten by měl pomoct problém vyřešit. Vyčleněné peníze mají pokrýt navýšení platů od září do prosince. Potom město program vyhodnotí a rozhodne, zda v něm bude pokračovat.

RUINU U ŠKOLKY JE TŘEBA ZBOURAT

Podobné problémy ovšem řeší i v mateřských školách. Například v předlické MŠ Marxova. Zdejší ředitelka Alena Bodrinová upozorňuje také na přilehlou vyhořelou ruinu, která školce brání využívat zahradu, nebo na chybějící přechod pro chodce přes frekventovanou silnici do obchodního centra v Trmicích.

Připomíná také, že dohoda s rodiči z vyloučených lokalit není snadná, ačkoliv do školky vodí své děti rodiče z celého města a zdejší kolektiv si chválí.

„Ale já nechci zvýšit platy. Nám by stačilo pár korun na odměny, odstranění ruiny a přechod. Psala jsem radním a Jiří Madar slíbil, že to vše bude do konce roku,“ dodala Bodrinová.

Prověřování vyhořelého a zříceného domu v Předlicích.
Vyhořelý dům v Předlicích město zdemoluje. Přijde to na miliony