Pokuta přesahující 49,5 milionu korun hrozila městu Ústí za nedodaný elektronický odbavovací systém v MHD. Ústí na něj dostalo evropskou dotaci ze stejného programu, z něhož koupilo i nové trolejbusy či inteligentní zastávky. Z pokuty ale město nakonec zaplatí jen zlomek, 10 tisíc korun.

Informaci potvrdil předseda regionální rady ROP Severozápad Jaroslav Komínek. Podle něj ale jeho úřad nerozhodl o prominutí pokuty. „Primátorka Věra Nechybová podala k porušení smlouvy vysvětlení. Výbor dle metodiky ROPu posoudil jeho závažnost a dle smlouvy stanovil pokutu," vysvětlil Komínek.

Dotace přesáhla 165 milionů korun a pokuta by mohla činit až 30 procent z celkové sumy. Výbor Regionální rady, která spravuje evropské peníze skrze ROP Severozápad, si kvůli tomu pozval ústeckou primátorku Věru Nechybovou na kobereček 20. června.

PRÁCE NA OSM MĚSÍCŮ

„Přesvědčila jsem výbor, že míra závažnosti našeho pochybení je v kategorii méně závažných a že chceme projekt odbavovacího systému dokončit i bez dotace," sdělila Nechybová.

Ne všechny okolnosti zpoždění projektu totiž závisely jen na městě. Zavedení odbavovacího systému zkomplikovalo pozastavení činnosti ROP kvůli vyšetřování korupčních a dotačních kauz.

Ředitel ústecké zoo Roman Končel.
Nedůstojné divadlo kolem dozorčí rady zoo uspíšilo jmenování nového ředitele

Poté napadl výběrové řízení na dodavatele systému neúspěšný uchazeč. Rozhodování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) pak trvalo dlouho.

„Napomohla tomu neustále podávaná odvolání. Když nakonec úřad rozhodl, už bylo jasné, že to nestihneme, jelikož zavedení systému je práce na osm měsíců. Nehledě na to, že po té dlouhé době nám hrozilo možné zastarání systému," podotkl ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem Libor Turek.

UVOLNILI DESET MILIONŮ

Elektronický odbavovací systém by se podle mluvčí magistrátu Romany Macové přesto v ústeckých trolejbusech a autobusech objevit měl. Ústečtí zastupitelé na něj vyčlenili 10 milionů.

„Podstatně by měl zjednodušit odbavení cestujících a přinést jim řadu výhod," sdělila Macová. O termínu zavedení nového systému ještě není zcela jasno, ačkoliv to vedení Ústí považuje za prioritu.

„Dopravní podnik nám představil řešení, jak by to mělo vypadat. Samozřejmě budu ráda, když se to povede zavést co nejrychleji, nejlépe ještě letos. Musíme ovšem splnit všechny zákonné požadavky, jako je třeba vyhlášení výběrového řízení," dodala Nechybová.

VELKÝ ÚKLID zažilo parkoviště ve Vaňově v dubnu.
Odpočívadlo ve Vaňově je plné lejn a odpadků. Pomoci mají koše