Nové oddělení nabídne kompletní servis pro vrcholové i amatérské sportovce. Vede ho primář Pavel Neckař.

Ke sportu má Pavel Neckař velmi blízko. Vždyť sám hrál několik let za fotbalové Teplice. Pak ale přišlo zranění a místo fotbalisty se z něj stal lékař. „Sport jsem ale nezavrhl," zdůrazňuje.

Sedmatřicetiletý ortoped nedávno získal atestaci i z tělovýchovného lékařství a nyní je primářem nově otevřeného sportovního oddělení v Ústí. Kromě toho je už sedm let týmovým lékařem FK Teplice.

Kteří známí sportovci už vám prošli pod rukama?
Štěpán Vachoušek, který kope za Teplice, má zdravotních problémů docela dost, přece jen už je mu 37 let. Operovali jsme mu Achillovu šlachu. Ze známých fotbalistů, kteří prošli Teplicemi, musím zmínit i Michala Doležala, bývalého reprezentanta, hráče Sparty i Ústí. Dělal jsem mu plastiku předního zkříženého vazu.

Jaký sport tělo nejvíc vysiluje?
Každý sport je specifický. Některé jsou spíš vytrvalostní, jiné silové. Podle toho se i pozná, prakticky ode dveří, kterému sportu se daný člověk věnuje.

S jakými zraněními se u sportovců nejvíc setkáváte?
Určitě se jedná o poranění velkých kloubů, ať už ramenního nebo kolenního. Dále jsou častá i svalová poranění na dolních končetinách.

Proč jste se rozhodl právě pro sportovní medicínu?
Vyústilo to z mé aktivity na ortopedii. Postupná specializace mě vedla k tomu, že jsem se profiloval právě na tento obor.

Sám jste ale hrál fotbal za Teplice. Pak přišlo zranění a skončil jste. Jaký máte vztah ke sportu teď?
Určitě pozitivní, nezavrhl jsem ho. Ke sportu vedu i své děti, sám se také snažím udržovat v kondici. Prakticky ale už jen běhám a jezdím na kole. Fotbal sleduju v televizi, maximálně si občas zahraju s kamarády.

Komu fandíte?
Samozřejmě Teplicím. A Bayernu Mnichov.

Jak velké je vaše nové oddělení sportovní medicíny?
Oddělení je rozděleno na ambulantní a lůžkovou část, pracuje na něm sedm lékařů, dvě sestřičky a dvě fyzioterapeutky. Provádíme klasická zátěžová vyšetření na kole i na běhátku.

Jak vůbec běžné vyšetření profesionálního sportovce probíhá?
Pokud se jedná o mládež, sportovec přijde s rodičem, abychom od něj mohli získat dostatečné informace o jeho historii, jestli měl v minulosti zdravotní komplikace, byl opakovaně hospitalizován nebo se s něčím léčí a bere léky. Potom pacienta vyšetříme, zjistíme, jestli nemá poruchy pohybového aparátu, skoliózu páteře nebo problémy na kloubech. Změříme ho a zvážíme.

Co dále?
Určujeme, jestli sportovní zátěž nemůže mít negativní dopad na prospívání dítěte. To je velmi důležité. Někdy se totiž setkáváme s tím, že už i malé děti opakovaně sportují pětkrát až šestkrát týdně, což je pro malý organismus obrovská zátěž a může mu chybět energie pro růst a vývoj. Potom provádíme klidové EKG a zátěžový test na kole nebo běhátku, během něhož monitorujeme srdce a měříme tlak.

Proč je zrovna tohle důležité?
Protože nejčastější poruchou, s níž se setkáváme, je arytmie nebo skrytý vysoký krevní tlak. Ten mají sportovci často kvůli stimulantům, nejčastěji ve větší míře konzumují kofein a energetické nápoje. Skryté vady pak při běžném vyšetření nejsou patrné. Po zátěžovém testu zjistíme, jak organismus pracuje, a podle normativních tabulek jsme schopni určit jeho zdatnost.

S kterými kluby už jste navázali spolupráci?
Rozeslali jsme nabídku všem regionálním klubům, větším i menším, z různých sportovních odvětví. Spolupracujeme už s FK Teplice, přidala se i nově vzniklá fotbalová akademie Ústeckého kraje. Oslovili jsme ústecké hokejisty a fotbalisty, do budoucna bychom chtěli přilákat i jednotlivce, kteří sportují rekreačně nebo závodně, ale nejsou v žádném sdružení nebo oddílu.

Oddělení tedy mohou navštívit i amatérští sportovci?
Oddělení je samozřejmě i pro rekreační sportovce, nejen ty registrované. Mohou sem přijít, když mají poruchu pohybového aparátu, něco je chronicky trápí a nemohou řádně sportovat.

Musí si pak vyšetření sami zaplatit?
Pokud má sportovec například mdloby, pocity dušnosti nebo při sportu zkolaboval a obvodní lékař mu vypíše žádanku, pak vyšetření hradí pojišťovna. Preventivní prohlídku a zátěžový test, kterým zjistíme, v jaké je sportovec kondici, si už musí zaplatit sami.

A když si amatér při sportu třeba zlomí ruku, ošetříte ho?
Primární traumatologické ošetření v ústecké nemocnici provádí stále Emergency. Pacient si pak ale může sám určit, zda chce chodit na kontroly na naše sportovní oddělení nebo má svého ortopeda.

Je o sportovní medicínu velký zájem?
Myslím, že poptávka je velká. Z práce na ortopedii vím, že ambulance míchala pacienty různě, někdo přišel s artrózou, někdo s poruchou pohybového aparátu následkem sportovní aktivity. Naše nové zařízení má sportovcům nabídnout malinko specifičtější léčbu, následnou péči včetně rehabilitace.