Podle ředitele ŘVC Lubomíra Fojtů obliba rekreační plavby v zahraničí i České republice dlouhodobě stoupá. „Rozhodli jsme se tomuto trendu vyjít vstříc. Proto investujeme do vzniku šesti přístavišť na dolním Labi a podobnou síť přístavišť plánujeme v úseku od Mělníka po Chvaletice."

Celkem náklady na přístaviště v Dolních Zálezlech, Lovosicích, Nučnicích, Libotenicích, Libochovicích a rekonstrukci přístavu v Litoměřicích vystoupaly na 99 milionů korun. ŘVC na to získalo finance ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Podnikání

Zdejší starosta Miroslav Suchý si nové přístaviště pochvaluje. Řekl například, že díky osobnímu a rekreačnímu přístavišti tu živnostníci otevřeli hned dvě restaurace.

„To jsme tu neměli žádnou," vzpomínal starosta Suchý. „Jeden z majitelů by tu také chtěl obnovit vinice, což je podle mne skvělá zpráva," pokračoval Suchý. „Navíc nás už oslovili majitelé lodi Florentina s tím, že tady pro ně máme ideální prostor na další zastávku."

Nová přístaviště
na dolním Labi
Ředitelství vodních cest vybudovalo nová kotviště v Dolních Zálezlech, Lovosicích, Nučnicích, Libotenicích, Libochovicích a opravilo přístavní areál v Litoměřicích. To vše  za 99 milionů korun. Přístaviště v Zálezlech stálo 16,9 milionu.

V Dolních Zálezlech totiž mohou poskytnout připojení k elektřině, pitnou vodu, dokonce tu hned v těsném sousedství stojí čerpací stanice, která patří k nejdůležitějším faktorům pro výběr místa pro kotviště. „Majitelé Florentiny pořádají týdenní plavby po Labi od Mělníka do Horních Žernosek," doplnil Jan Bukovský, mluvčí ŘVC.

Podle ředitele Lubomíra Fojtů v ŘVC vybírají místa na nová kotviště ve spolupráci s obcemi a městy. „Pokud nás osloví, případně se nám některé místo zdá vhodné, nejprve zpracujeme vyhledávací studii," popisoval Fojtů.

Zároveň prý mají potvrzeno, že vodní doprava k sobě přitahuje i další služby. „Vznikla tu cyklostezka, naučné stezky, mají tu přívoz do Sebuzína," vypočítával Fojtů. „V podstatě s tím máme dobré zkušenosti z Baťova kanálu na Moravě."

Kotviště bude pro majitele plavidel zdarma. ŘVC musí pouze dořešit užívání elektronického předplatného pomocí karty, s níž budou platit připojení na elektřinu v jednotlivých kotvištích. ŘVC chce systém zprovoznit do prázdnin.