Stěhovat se ze své kanceláře nemusí dosud pověřená ředitelka domova pro seniory v ústeckých Doběticích Martina Škvárová. Přestože ve výběrovém řízení neuspěla a skončila až na 4. místě ze 7 uchazečů, radní na doporučení hodnotící komise nedali a ve funkci ji potvrdili. Ředitelkou tak zůstává.

HLEDÁ REZERVY VE VLASTNÍCH ŘADÁCH

„Měli bychom hledat rezervy ve vlastních řadách a posouvat lidi, kteří mají zkušenosti a prostředí znají. Rozhodli jsme se proto dát paní Škvárové šanci za podmínky zkušební doby šest měsíců,“ uvedla k věci primátorka Věra Nechybová.

Jmenování Škvárové ovšem vzbudilo rozruch na politické scéně. Dle vyjádření opozice má totiž blízké vazby k zastupiteli Miroslavu Štráchalovi, který stejně jako ústecká primátorka a další tři radní vystupují pod hlavičkou hnutí UFO. Z veřejně dostupných zdrojů je navíc evidentní, že Škvárová i Štráchal mají sídlo svého podnikání napsané na stejné adrese v rodinném domě v ústecké části Brná.

„Tak okatý způsob budování trafik a odměn z městských peněz výměnou za podporu při hlasování zastupitelstva, to mi připadá jako nestoudnost,“ uvedl zastupitel Martin Krsek z hnutí PRO! Ústí.

Miroslava Štráchala odvolali zastupitelé v tajné volbě.
Trafika pro exstarostu? V zoo dostal místečko bez výběrka

Krsek připomíná i nástup Štráchala do křesla šéfa ekonomicko-personalního útvaru v ústeckého zoo od letošního ledna.

„V tomto případě získal trafiku sám pro sebe, navíc zcela bez výběrového řízení. Ústí podobnými praktikami získává velmi špatnou pověst, kdy vedení města prosazuje méně úspěšné kandidáty na úkor kvalitních,“ myslí si Krsek.

VEDENÍ MĚSTA KRITIKU NEBERE

Štráchal ani Škvárová na dotazy redakce nereagovali. Vedení města kritiku kategoricky odmítá. „Já bych vůbec nespekulovala, jestli má osobní vazby nebo ne. Důležité jsou předpoklady, nějaký výkon a vzdělání. Rozhodně to nesouvisí,“ uvedla Nechybová.

„Osobně objíždím všechny domovy pro seniory. Klienti v Doběticích jsou z vedení paní Škvárové nadšení, také bývalá paní ředitelka ji za sebe doporučovala. Ať už bychom vybrali kohokoli, tak stejně by se za tím něco hledalo,“ reagovala radní z KSČM Květoslava Čelišová.

Výběrové řízení se konalo poprvé už na jaře. Přihlásily se dvě uchazečky, Bohumila Kohlová z odboru sociálních věcí v Lovosicích a právě Škvárová. Stejně jako v tom posledním zvítězila Kohlová, která je manželkou vedoucího odboru kultury, sportu a sociálních služeb magistrátu v Ústí. Radní ovšem výběrové řízení zrušili s tím, že chtějí vybrat z většího počtu uchazečů.

Bouřlivou diskusi k územnímu plánu mapoval zástupce iniciativy Stop tunelům.
Územní plán Ústí: Dva nové mosty přes Labe, auta pošleme pod zem