Měřicí přístroje Povodí Labe zjistily v posledních týdnech na dolním toku řeky Labe neobyčejně silné zamoření nebezpečnými polychlorovanými bifenyly (PCB). Ve vodě jich je mnohonásobně více než ještě na jaře letošního roku.

Od Ústí po hranici

Podle mluvčí Povodí Labe Jany Burianové začala v letošním druhém čtvrtletí zvýšené koncentrace PCB zaznamenávat měřicí stanice v Děčíně. Nakonec se ukázalo, že nejde jen o Děčín. „Zvýšené jsou i obsahy v úseku od aglomerace Ústí nad Labem po státní hranici," uvedla Burianová.

Povodí podle ní spolupracuje s úřady a s německou stranou, kde zvýšené koncentrace zaznamenaly také. Podle ředitele závodu Dolní Labe Jindřicha Zídka je jisté, že zdroj PCB se nachází někde pod střekovskými zdymadly nebo v Bílině. Kde přesně ale zatím nikdo neví. „Nad Ústím jsou koncentrace v pořádku," vysvětlil.

Podle něho zkoumali správci toku možnost, že se PCB uvolnilo z usazenin během prohrábek koryta, které povodí dělá. Nic prý ale této verzi nenasvědčuje.

V prvních třech měsících letošního roku byly koncentrace PCB na dolním toku Labe kolem 100 mikrogramů na kilogram. V květnu se k blížily k hranici 4 tisíc mikrogramů.

Čeká se na rozbory

Případem se zabývá ČIŽP. „Příčinu zvýšených hodnot PCB se zatím určit nepodařilo, čeká se však ještě na některé rozbory odebraných vzorků," uvedla Jana Jandová z ČIŽP.

Výsledky budou za dva týdny. Pokud inspektoři objeví viníka, čeká ho správní řízení.

Ústecký rybář Ivo Sláma Deníku řekl, že informace se k němu dostala poprvé. „Osobně mě to nijak neohrožuje, protože ryby pouštím. Ale bylo by dobré, aby se tato informace ke kolegům dostala," uvedl. Jednatel severočeského územního svazu Tomáš Kava řekl, že o této informaci také neslyšel.

Celosvětový zákaz výroby

Za nejvážnější vliv PCB na člověka jsou považována karcinogenní rizika, zejména pokud jde o rakovinu slinivky břišní a rakovinu jater. Dále bylo prokázáno, že má nepříznivý účinek na výkon imunitního systému, poškozuje játra a snižuje plodnost.

Lidé jsou vystaveni PCB zejména v důsledku konzumace tučných živočišných potravin, jako je mléko, máslo, maso, ryby či vejce. V minulosti se PCB běžně používalo jako součást nátěrových hmot, a to v silech nebo v kravínech, odkud se dostávalo do siláže a jiných krmiv a hromadilo se v tělech dobytka, který byl zpracováván pro výrobu potravin.

Výroba PCB je v Česku od roku 1981 zakázána, od roku 2001 celosvětově.