Podle dokumentace EIA, kterou firma předložila, se zvedne výroba z 8000 na 11 tisíc tun nátěrových hmot ročně, což znamená nárůst o 37,5 procenta. Rozšíření výroby má stát 275 milionů korun a přinést 30 pracovních míst.

Koncern Jotun začal vyrábět nátěrové hmoty v Trmicích už v roce 1995 a od té doby zvyšoval kapacitu několikrát. Teď prý zvažoval, že postaví nový závod v Polsku, raději ale zrekonstruuje ten trmický. „Při finálním rozhodnutí nám pomohla spokojenost vedení korporace s úrovní našich zaměstnanců a výhodná logistická poloha," uvedl Auervek.

Rekonstrukce podle něj začne letos v listopadu a skončí zhruba za rok. Vzniknout by mělo 30 pracovních míst. V žádosti o ekologické povolení EIA přitom na jaře hovořila jen o čtyřech místech přímo spojených s navýšením výroby. Původní stav měl činit 96 zaměstnanců, cílový 100.

Firma chce nátěrové hmoty z Trmic dodávat především do střední a východní Evropy a také do domovské Skandinávie. Celý koncern Jotun má podle svých údajů 8 500 zaměstnanců, roční obrat kolem 50 miliard korun a sídlo v norském Sandefjordu.