Další ze svých modelářských snů si na trmickém zámku splnil místní kastelán Jan Souček. Pro zdejší muzeum vytvořil model úzkorozchodky, která jezdí na německé straně Krušných hor.

Rok práce

Tentokrát zvolil modely velikosti H0E, která pro úzkorozchodné tratě odpovídá modelové velikosti H0, tedy zmenšení 1:87 u tratí normálního rozchodu kolejí.

„Postavit tento model mi trvalo zhruba rok," prozradil Jan Souček. Během let, které na zámku působí, udělal podobných velkých panelů s krajinou a mašinkami již čtrnáct.

Model je kopií německé krajiny včetně nádraží, aut nebo svítících lamp veřejného osvětlení. Když kastelán spustí ovládání, ozve se supění lokomotivy.

Hlášení v němčině

Při zastavení na nádraží i skřípot brzd a pak hlášení. V němčině. „Modely jsou vyráběné v Německu a většina zvuků také odtud. I když mám i několik v češtině, které udělali k modelům českých lokomotiv," uvedl.

V posledních dnech se kvůli horkému počasí návštěvníci do zámku příliš nehrnou. Nejvíce jich zde mají na podzim a v zimě, kdy je zámek díky vytápění jako jedna z mála památek přístupný. Ročně expozici navštíví okolo tří tisíc lidí.

Muzeum vláčků na zámku TrmiceProhlídky expozic: Středa: 13:00 a 15:00, Neděle: 10:00, 13:00 a 15:00
Skupiny si mohou návštěvu domluvit individuálně.
Vstupné je 40 Kč pro děti a 80 Kč pro dospělé.
Kromě 14 velkých modelů železnic jsou zde i další modely včetně letadel nebo tanků.