Loni se uskutečnila řada akcí, které připomenuly 200 let od válečných událostí roku 1813 na Ústecku. Mezi nimi dominovala tato výstava, která si dala za cíl seznámit návštěvníky nejen s vlastními válečnými událostmi, ale také s dobou, jíž dominoval pozdní klasicismus, známý jako empír.

Návštěvníci si mohou prohlédnout jedinečné exponáty ze sbírek ústeckého muzea, které ukazují život prostých venkovanů i luxusní empírový salón. Poprvé je zde veřejnosti představen klavír postavený Conradem Gráfem roku 1804 ve Vídni, nejstarší známý klavír tohoto evropsky významného výrobce klavírů na světě. Významná část výstavy se věnuje podobě města Ústí v roce 1813, představena je řada památek na události ve městě v létě roku 1813, jako například setkání ústeckého lékaře Johanna Stolze a Johanna Wolfganga Goetha, vzácný stříbrný pětifrank nebo smrt rakouského dragouna Fridricha Jordana v ulicích města.

Vlastní válečné události na konci srpna a v září 1813 dokumentují vystavené zbraně 
a ukázky výstroje nejen ze sbírek Muzea města Ústí, ale i ze sbírek saského Schlossbergmusea v Chemnitz či ruského Muzea Borodinskoje pole. Hlavní bitvu u Chlumce 29. a 30. srpna 1813 přibližuje návštěvníkům nejen diorama, do atmosféry napoleonské bitvy se může návštěvník ponořit v audiovizuální prezentaci „Nekonečná bitva" ústeckého výtvarníka Richarda Loskota.

Vítězství spojeneckých armád Ruska, Rakouska a Pruska nad francouzskými vojsky císaře Napoleona I. připomíná v Čechách, ale především na Ústecku, několik desítek pomníků a pamětních míst. I jim je věnovaná významná část výstavy, kde se návštěvníci mohou podívat například vůbec poprvé na celý poklad, který byl vložen v roce 1835 do základu ruského pomníku 
v Přestanově. Nejen památky na vlastní bitvu u Chlumce 
v roce 1813, ale i památky na pozdější slavnosti jsou předmětem také soukromého sběratelství, které je na výstavě též zastoupeno. Ke kuriózním předmětům patří také saně, na kterých francouzský císař Napoleon I. prchal na konci roku 1812 z Ruska.

K výstavě vyšlo několik doprovodných publikací, které podrobněji rozvádějí témata expozice. I po výstavě tak zůstanou k dispozici materiály, které tyto významné události nejen regionálních, ale i evropských dějin dokumentují. Vše lze zakoupit v Muzeu města Ústí nad Labem.

Muzeum města Ústí je otevřeno vždy od úterý do neděle od 9.00 do 17.00 hodin.

Vácav Houfek, pracovník Muzea města Ústí nad Labem