Herny štvou obyvatele krajského města stále víc. Dokazují to mimo jiné výsledky posledního setkání Ústečanů s názvem Fórum zdravého města. Právě hazard obsadil mezi největšími potížemi Ústí první příčku.

Čím to je, že lidé přestávají být vůči hernám tolerantní?
Hazard v Ústí je bezprecedentně přebujelý. Vyhláška reguluje hazard ve městě tím, že herny povoluje na 109 místech v Ústí. Vznikla tu hustá síť provozoven s hracími automaty. Lidé je vnímají v ulicích, kdy jim vadí vizuální smog, který produkují. Čím dál víc z nich se také setkává se závislostí na hazardu ve svém okolí či přímo rodině.

Kdo je Václav Pištora• Je mu 29 let.
• Herny mu nejdřív vadily jen tím, že kazí vzhled ulic města.
• Zorganizoval antikampaň Hvězdy proti hazardu, kterou reagoval na celebrity, které hazard veřejně propagují.
• Vede iniciativu Ústí BEZ hazardu, na jejíchž činnostech se podílí  asi dvacet lidí. Mezi nimi jsou členové Stop tunelům nebo Usti.nl.
• Pořádají přednášky, semináře, spolupracují s ostatními neziskovými organizacemi.

Lze spočítat, kolik peněz ročně proteče ústeckými automaty?
Obecný vzorec počítá s dvacetinásobkem toho, kolik z hazardu putuje do městské kasy. Ústecký magistrát loni získal z dotací za hazard 46 milionů korun. To odpovídá zhruba 0,9 miliardy korun utopených v automatech. A příští rok to má být dokonce jedenapadesát milionů, které z hazardu město dostane.

Jak se díváte na argumenty, že tyto příjmy tvoří důležitou část rozpočtu?
Vypadá to jako hodně peněz, ale v Ústí jsou to jen 3 % toho, s čím vedení hospodaří. Navíc prostě nelze z peněz z nemoci jiných lidí například zkrášlovat veřejný prostor. Je nesmysl, abychom stavěli lavičky v parku, kupovali vybavení sportovcům za peníze, které pocházejí z trestné činnosti, kdy gambleři třeba peníze ukradli, obrali o ně rodinu. Nelze stavět dobro na zlu. Kde jinde vedení města tyto peníze sežene,  je starost zastupitelů.

Mnozí říkají, že automatová prohibice povede k bujení černých heren. Jaký je váš názor?
Jde o častý argument, který lze snadno vyvrátit. Ve městech, kde hazard netolerují, vzniká černých heren poskrovnu. V Ústí je nyní obří množství heren, kde se každý týden stane trestný čin nebo přestupek. Přepadení s pistolí, rvačka, dítě v herně, které tam nemá co dělat. Policisté musí k případům vyjíždět a to samozřejmě stojí peníze. Pokud herny nebudou a objeví se pár kusů heren černých, vypátrat je, případně zavřít nebude policii stát víc, než kolik vynakládá na potírání kriminality vázané na síť legálních heren.

Je pro vás nulová tolerance hazardu jediným řešením?
Dokážu si představit, že by ve městě fungovalo například jedno casino při hotelu Bohemia. Pro ty, co hrají pro zábavu. S určitým dress-codem a pravidly. To už je ale spíš plán B.

Vedení Ústí také často argumentuje dobrou spoluprací se Sdružením zábavného průmyslu UNASO. S provozovateli heren se prý daří komunikovat, provozovny střeží kamery, výlohy jsou zatemnělé, zmizely světelné poutače, co vy na to?
Jsou to jen kosmetické úpravy, které nic neřeší. Lidé, kteří jsou závislí, přeci vědí, kde herny jsou. Gambleři jsou vážně nemocní lidé, jako třeba alkoholici. Je třeba je léčit, pomáhat jim a nikoli před nimi mávat otevřenou lahví rumu, kterou pro ně herny metaforicky představují.

Existují v Ústí organizace, poskytující prevenci nebo léčbu pro závislé na hazardu?
Spolupracujeme například s Člověkem v tísni, který na problém upozorňuje už roky. Gamblerům se věnuje sdružení Drug-out, ale spíše okrajově. Nejbližší léčebné zařízení je v pražských Bohnicích, kde mají stovky pacientů se závislostí na gamblerství. Liberální legislativní prostředí umožnilo rozmach hazardu, který znamenal obrovský nárůst počtu závislých lidí. Zařízení je nestíhají odbavovat.

Myslíte, že s regulací heren ubudou i závislí lidé?
Důležité je říct, že především příležitost dělá gamblera. Už dávno neplatí, že hraje jen ten, kdo je hloupý. Já sám se k tématu hazardu dostal přes blízkého kamaráda, který se od převzetí rodinné firmy skrze hraní na automatech dostal až k úplnému sebezničení. Je důležité si uvědomit, že je to nemoc, která ohrožuje všechny.

Na Fóru zdravého města vám přislíbil podporu i primátor Vít Mandík. Podle posledních informací se však vedení města regulovat herny nechystá. Jaký z toho máte pocit?
Ohledně toho, co naše iniciativa může reálně ovlivnit, jsem byl zpočátku skeptický. O propletenci sázkařských firem, provozovatelů heren a politiků toho vím příliš mnoho. Proto jsem byl rád, když mě primátor přizval do pracovní skupiny při magistrátu, která má tento problém v Ústí řešit. Hazard je ale především stamiliardový byznys. Těžko říct, jak naše návrhy nakonec přijmou zastupitelé, kteří rozhodují.