„Máme smrky, borovice i jedle. Všechno je z Dánska a v prvotřídní kvalitě, hezké, krásně rostlé stromky," chválil své zboží Josef Hutut ze slovenského Humenného.

Firma, pro kterou pracuje, prodává stromky u všech ústeckých hypermarketů. Sto padesát centimetrů vysoký smrk přijde na 259 korun. Malá, zhruba metrová jedlička je v akci za 379 korun, velká jedle vyjde na dvanáct stovek. „Prodává se dobře, máme stromky do malých bytů i do velkých domů," potvrdil prodavač.

V NĚMECKU JSOU I LEVNĚJŠÍ

Vánoční stromky jsou v prodeji. Výběr je bohatý.Zdroj: Deník/Karel RoučZa podobné ceny, ale i levněji se dají stromky koupit za hranicemi v saském Heidenau. Malá jedlička do 130 centimetrů stojí zhruba dvanáct eur, což může být 330 korun, jedle 175 centimetrů vysoká stojí v přepočtu asi 82O korun. Smrk pichlavý se v Sasku prodává od deseti eur, metr a půl vysoký smrk v květináči je za dvacet eur.

„U nás si mohou lidé stromek i uříznout na plantáži," zve Jaroslav Levý z pily ve Varvažově. Vlastnoručně uříznout lze smrk pichlavý, borovici černou i lesní a jedli kavkazskou. „Zákazníci tak mají jistotu, že je stromek určitě čerstvý, a ještě dopřejí sobě i svým dětem hezký zážitek, divoké prase je u nás honit nebude," slíbil Jaroslav Levý.

Ve Varvažově prodávají stromky na centimetry. Centimetr smrku pichlavého, ztepilého a borovice lesní stojí 2,50 koruny, jedle kavkazská, borovice černá a blatka jsou za 3,50 koruny.

Ceny vánočních stromků:Prodej u hypermarketu v Ústí nad Labem - Smrk 150 cm 259 Kč; malá jedlička v akci 379 Kč; velká jedle 1 200 Kč
Prodej u hypermarketu v Heidenau - jedlička do 130 cm 330 Kč; jedle do 175 cm 820 Kč; smrk pichlavý od 273 Kč
Plantáž u pily ve Varvažově -smrk pichlavý, ztepilý, borovice lesní 2,50 Kč/cm; jedle kavkazská, borovice černá a blatka 3,50 Kč/cm