„Myslela jsem si, že bude tržba alespoň dnes lepší, protože je Mikuláš. Ale zákazníci nechodí. Tohle nepamatuji," tvrdí redaktorovi trhovkyně, která má stánek plný ozdobných a vonných svíček. Podle ní se častěji než se samotnými zákazníky setkávají spíše 
s kontrolami, které na trzích neustále probíhají.

Pokud se člověk po Mírovém náměstí projde, zjistí, že vánoční trhy jsou vánoční jen zčásti. V několika stáncích mají svíčky, vánoční ozdoby a další věci. Ale sortiment je mnohem pestřejší. Pletené čepice a ponožky, šátky, vlněné vesty. Ale také elektronické hračky, salámy, klobásy nebo mlýnek na maso.

Proč se nesmí prodávat grog a punč?

Prodej lihovin zákon o spotřebních daních povoluje jen v prodejnách k tomu zkolaudovaných. Těmi stánky na trzích rozhodně nejsou. Lihovina je alkohol s obsahem ethanolu nad 15 % mimo piva a vína. U grogu se nařízení týká rumu, nelze tvrdit, že je naředěný vodou.

„Není tady toho příliš hodně. Osobně jsme nenašla nic, co bych si zde koupila. Ani ozdoby. Mají tu hlavně ta elektronická blikátka," řekla Zlatka Prokůpková.

Kdo se chce v chladném předvánočním období zahřát, může si ve stánku s občerstvením dopřát svařené víno nebo horkou medovinu. Nikoli grog. „Lidé o něj stejně nemají zájem po těch aférách s metanolem," tvrdí jedna z prodejkyň. Informace, že by ho stejně nesměla prodávat, ji ale překvapila. Údajně jí to nikdo nikdy neřekl.

S přísnými kontrolami začal letos pražský magistrát na vánočních trzích. Mluvčí městské policie Jan Novotný Ústeckému deníku řekl, strážníci toto kontrolovat nemohou. V Ústí se ale rum na trzích neprodává.

Mnozí Ústečané na vánoční atmosféru v Ústí rezignovali a stále častěji jezdí do Drážďan, které jsou svým předvánočními trhy proslulé. „Nedá se to srovnávat, již jsme tam byli několikrát," tvrdí Radek Horák. Například České dráhy kvůli trhům vypravují o víkendu z Ústí do Drážďan speciální vlak. Většinou je plný.