Teploty ale většinou nepřekonaly rekordní rok 2002, kdy vystupovaly nad 15 stupňů.

Nezvyklé teplo

Podobně jako závěr ledna je i začátek února nezvykle teplý, když údaje zaznamenané meteorology na některých místech překračují 14 stupňů. Nejčastěji se rtuť v úterý pohybovala mezi devíti a 13 stupni, nad 14 se podle ČHMÚ dostala hlavně v nížinách na severu Čech a na Javornicku.

Nejvyšší teplota 14,8 stupně byla naměřena v Ústí nad Labem - Vaňově.

Už noc na úterý byla podle ústavu neobvykle teplá. Minimální teploty se pohybovaly nejčastěji mezi devíti a pěti stupni nad nulou a na deseti stanicích ve středních a severních Čechách neklesla teplota pod deset stupňů. Například v pražském Klementinu činila minimální teplota 10,5 stupně.

Přechodný pokles

Počet překonaných, nebo alespoň dorovnaných rekordů ale podle meteorologů nebyl vysoký. Pouze deset ze 143 meteorologických stanic měřících 30 let a déle zaznamenalo rekordní teploty.

Nový rekord se objevil třeba v Poděbradech, kde nynějších 13 stupňů Celsia překonalo předchozí maximum 11,7 stupně z roku 2000.

Ve zbytku tohoto týdne podle předpovědi na webu ČHMÚ teploty nejprve o něco klesnou, ale poté zase porostou. Ve čtvrtek a pátek se budou přes den pohybovat mezi dvěma a šesti stupni a v noci mohou klesnout až k minus dvěma.

V neděli potom zřejmě znovu stoupnou na až deset stupňů přes den a na začátku dalšího týdne budou sahat k devíti stupňům.