Zná všechny kostely na severu, každou neděli ho můžete vidět na Střekově. Narodil se v moravské obci Vrbno pod Pradědem. Učitelka Marie Židlická odhalila jeho mimořádný hudební talent a doporučila rodičům piano. To chodil do čtvrté třídy. Tři roky navštěvoval v Olomouci profesorku Ludmilu Novotnou. Když poprvé slyšel zvuk ohromných varhan v kostele sv. Mořice, byl přesvědčen, že nic krásnějšího neexistuje.

„Když mi bylo třináct let, přestěhovali jsme se do Ústí nad Labem. Hrál jsem na piano a tajně pošilhával po varhanech v kostele Nejsvětější Trojice. Krásný farní kostel na Střekově byl postaven s podporou majitele světoznámých závodů na zpracování tuků v letech 1901-1903. Samozřejmě, že varhany jsou něco jiného než piano. Několikapatrové klávesnice, tisíce píšťal, zvláštní akustika. Naslouchal jsem trpělivě a pokorně starším a zkušenějším. Za rok jsem už hrál v kostele," vzpomíná Petr Kratochvíl.

Hudba mu pomáhala

Ráno odehrál bohoslužbu a teprve potom spěchal do školy. Každý den. „Hudba mi moc pomáhala. Vyučil jsem se v Jiříkově u Rumburku klavírním technikem, ale tuto profesi jsem dělal pouze rok. Celý život jsem popojížděl nějakým autem, varhany zůstávaly koníčkem," říká svérázný důchodce.

Ač byl Petr Kratochvíl samouk, vypracoval se na velkého znalce kostelní liturgie.Jako samouk se vypracoval tak, že ho zvali z různých kostelů, aby vyzkoušel tamní nástroj. Hrál v Tisé, v Libouchci, v Chabařovicích, Svádově, v Chlumci, ale také ve strahovském klášteře. Doprovázel tisíce bohoslužeb, je opravdovým znalcem kostelní liturgie. Když se dozvěděl, že jeho spolubydlící z domova pro seniory byli před měsícem na výletě v Doksanech v době jeho nepřítomnosti, neskrýval zklamání. „To byl můj velký sen. Klášterní kostel Narození Panny Marie musí mít fantastickou akustiku, varhany stojí proti oltáři přímo pod klenutým stropem, tóny musí nádherně vázat," vysvětluje .

Doprovází sbor

Do domova pro seniory si vzal i svoje piano. Nemůže být bez hudby. „Je to starý nástroj vyrobený v roce 1936, který jsem dostal k desátým narozeninám od rodičů. Dnes na něm doprovázím místní sbor, který založila paní Linertová a dělám to velmi rád," říká Petr Kratochvíl.

Když se začtete do technického listu starých varhan, musíte uznat, že je to skutečně mimořádný nástroj. Mimo jiné se tam uvádí: Dispozice, prospekt, intonace, počet klaviatur, traktura, vzdušnice, počet píšťal, kolaudační komise. Středně velké varhany mají od tří tisíc do 3,5 tisíce píšťal, ladění je mimořádně složité, na některé části nesmíte sáhnout rukou. Podobných znalců varhan v Ústí nad Labem moc není.