Absolutní bezpečnost ve školách? Nereálné, shodují se oslovení ředitelé škol na Ústecku. Ti ihned nechali prověřit zabezpečovací systémy v reakci na úterní tragédii ve Žďáru nad Sázavou, kde duševně nemocná žena zavraždila šestnáctiletého studenta a jeho spolužačku vážně zranila. Zabezpečení funguje, ale není samospasitelné, upozorňují. Jako nejkritičtější okamžik jednomyslně označují ráno, kdy se do škol valí stovky žáků. Je to doba, kdy nepomůže sebelepší systém či dozor.

„Nic není stoprocentní. Stačí, aby jen někdo vypadal jako student a jen velmi obtížně ho odhalíte," upozorňuje ředitel Gymnázia Jateční Alfred Dytrt. V jeho škole po ránu vchod hlídá recepční a školník. Během dne pak všichni příchozí musí projít přes recepci.

Obdobně to chodí i na střední škole stavební a technické. „V našich budovách máme recepční. Těm pomáhá kamerový systém, který snímá prostor před vchodem a další klíčová místa ve škole," popisuje ředitel Vítězslav Štefl. Podotýká, že elektronické zabezpečení rozhodně není levnou záležitostí.

Čipový systém

Své o tom ví v Chabařovicích. Během několika málo dnů tu v místní základní škole spustí čipový systém.

„Vyšel řádově na stovky tisíc korun. Kdyby nám nepomohla radnice, nemohli bychom si ho dovolit," uvedl ředitel Jiří Sochor.

Čipové karty dostali jen učitelé. I když investovali do elektronického zabezpečení, budou dál spoléhat pozornost zaměstnanců. I nadále tu ráno bude u vchodu stát školník společně s učitelem, který má službu jako dozor. Během vyučování zůstane budova zamčená a příchozí musí zvonit na sekretariát.

Plány po ruce

Kvůli zvýšení bezpečnosti žáků chystá Ústecký kraj na příští týden velké školení pro ředitele.

„Přijde policejní preventista, aby je seznámil s různými možnostmi, jak studenty chránit," řekla mluvčí krajského úřadu Magdalena Hanáčková.

Školy se ale mohou zapojit do systému Sypos. V něm jsou nahrané plány budov a je na něj napojená police. Ti tak mají při mimořádné události okamžitě potřebné informace po ruce.

Mohou ale i využít služeb bezpečnostních agentur. Ty nefungují jen jako ochrana před zloději.

„Mohou například nainstalovat kamery, které monitorují pohyb ve škole či časové zámky, které po zahájení výuky uzavřou objekt. Rovněž se dají po budově, třeba v ředitelně a sborovně, umístit tlačítka pro spuštění signálu ohrožení tísně," popisuje ředitel Severočeské bezpečnostní agentury Miroslav Hejna. Ten dodal, že existují i systémy, kdy spouštěcí zařízení mohou mít třeba učitelé v kapse.