Vila Jacoba Weinmanna, letos 120 let starý objekt, toho zažila už hodně. Poté, co se před třemi roky z jeho útrob kompletně odstěhovala instituce Dům dětí a mládeže, odkoupila ho od města soukromá firma.

Od té doby stavbu stále víc a víc sžírá zub času. S rekonstrukcí si firma dává načas. „Investice jsou natolik velké, že chceme vytvořit pořádnou koncepci a pak to uděláme všechno najednou," uvedl Jiří Kadraba z firmy AEC Novák s tím, že o způsobu dalšího potencionálního využití zatím nechtěl nic předem říct.

Před třemi lety měla být Weinmannova vila prodána firmě za více než 20 milionů korun, součástí nabídky byly i pozemky s výměrou více než 10 tisíc čtverečních metrů.

Děravá střecha

Objekt je momentálně zabezpečený a odizolovaný. „Staráme se o něj, aby tam nezatékalo. Předchozí majitel, tedy město, toto bohužel nezajišťoval. Do suterénních místností, kde byly učebny a tělocvična, pravidelně zatékalo," vysvětlil Kadraba.

Havarijní stav vily, pojmenované po podnikateli s uhlím, byl také jedním z důvodů, proč zde skončilo působení Domu dětí a mládeže a všichni se stěhovali do jednoho traktu Kulturního domu, který město za 166 milionů opravilo.

„S prodejem objektu firmě jsem tehdy souhlasil. Nevyhovující byly především špatné hygienické podmínky. Trpěly tím špatné rozvody a vlhkost v domě. Ke všemu se stále zvyšoval počet dětí, které naše kroužky navštěvovaly. Budova tak praskala ve švech a stěhování bylo nevyhnutelné," vzpomínal na staré časy ředitel Domu dětí a mládeže Jan Eichler.

Tehdejší vedení města už tehdy prohlašovalo, že budova, do které již investovalo přes tři čtvrtě milionu korun, není v dobrém stavu. Ve vile, postavené v letech 1894 až 1895, se vystřídalo hned několik institucí.

Sídlo prezidenta

V roce 1938 se rodina Weimannových odstěhovala do Velké Británie a o dva roky později začala vilu využívat německá tajná státní policie. Sídlil zde i policejní prezident.

Po II. světové válce dům využíval Sbor národní bezpečnosti a poté krajský soud.

V období let 1976 až 1984 ve vile byla krajská politická škola, poté se v domě scházeli pionýři.