Ústeckou koalici mohou vytvořit dvě nejsilnější hnutí ústeckého zastupitelstva ANO 2011 a PRO!Ústí. S podporou TOP 09, která se s PRO! Ústím dohodla na spolupráci, mají pohodlnou většinu dvaadvaceti zastupitelů. Ale ani šance ČSSD s podporou komunistů nemusí být nulové. Pokud ANO nesplní čtyři podmínky PRO! Ústí, má levicový blok spolu s vítězem voleb také dvaadvacet křesel.

V úterý ale k jednacímu stolu zasednou jako první zástupci vítězných hnutí. PRO! Ústí požaduje transparentnost a čisté řízení města, zrušení náhubkového ustanovení na zastupitelstvu, nulovou toleranci hazardu či jeho výrazné omezení, přestěhování Činoheráku na Střekov a dlouhodobé granty do oblasti kultury.

Přes ně prý takzvaně vlak nepojede. „Podmínky jsou pro nás klíčové. Pokud je naši partneři nepřijmou, půjdeme do opozice" řekl lídr PRO! Ústí Martin Hausenblas. Dodal, že po přijetí podmínek začne vyjednávání o ekonomických otázkách, strategii rozvoje města a dalších tématech.

Souhlasíme

Představitelé vítězného hnutí ANO tvrdí, že pro ně jsou podmínky přijatelné. „Transparentnost je to, s čím jsme do voleb šli. Diskuze  obyvatel města na zastupitelstvu není problém a kultura a Činoherák určitě také ne," uvedl šéf ústecké ANO Pavel Štěpař.

Nebrání se ani diskuzi o hazardu. Zvláště poté, co nezní zcela kategorické ne hernám. „Také se nám hazard nelíbí a chtěli bychom ho omezit. Zvláště v centru města," uvedl Pavel Štěpař. Podle něho ale budou klíčové další body, hlavně ekonomické otázky. Vítězné hnutí také chce post primátora města pro svého lídra Josefa Zikmunda.

Pavel Štěpař ale nevyloučil, že jejich hnutí k jednacímu stolu nezasedne i s dalšími stranami. „Zvláště na obvodech taková jednání vůbec nevylučuji," vysvětlil Štěpař.

Taktika

Případné neshody mezi oběma hnutími nejsou vyloučeny. Jejich členové se navzájem neznají. A protože nemají politickou minulost, nevědí, co od sebe mohou čekat. Hlavně PRO! Ústí je směsí velmi silných individualit a názorů.

Toho by  teoreticky mohla využít sociální demokracie. Její končící primátor Vít Mandík ukázal, že umí být šikovný vyjednavač. Když se jej před necelými dvěma lety pokoušeli jeho tehdejší koaliční partneři z ODS a Sportovců odstavit, převezl je. Vyjednal si podporu komunistů a dalších zastupitelů. Zůstal ve funkci a kufry si sbalili ti, kteří puč připravovali.

Ústečtí sociální demokraté na ANO takticky neútočí. „Blahopřejeme vítězům voleb, hnutí ANO, k výbornému výsledku," stojí na jejich facebookovém profilu v jediném prohlášení, kterým  volby komentovali. ČSSD a ANO se navíc umí dohodnout i v české vládě.

Obětují je?

Lídr Josef Zikmund  sice řekl, že nebude  spolupracovat s lidmi, za kterými jsou kauzy a nesplňují etický kodex. Primátor Vít Mandík nebo starosta Severní Terasy Josef  Macík jsou trestně stíhaní. Ale sociální demokraté je mohou ve vyšším zájmu obětovat.

A s klíčovými komunisty tichou  podporu dojednat umí. „Jsme ochotní spolupracovat se všemi," řekla navíc v neděli komunistická jednička Květoslava Čelišová.