„Nápad je to jistě zajímavý, ovšem reálná čísla zatím nemáme na stole. Rádi o zpřístupnění věže budeme jednat, jakmile nám budou předloženy podrobnosti a zamýšlené varianty," reagoval například náměstek primátorky Pavel Dufek. Podle duchovního otce celého záměru Martina Hausenblase bude vstup do věže pravděpodobně zpoplatněný.

PROVOZ BY NEMĚL BÝT ZTRÁTOVÝ

„Předpokládáme, že dole před vstupem do věže vznikne turniket, který by umožnil přístup limitovaného počtu lidí. Zejména kvůli bezpečnosti, a zároveň z důvodu výběru vstupného. Tím se pokryjí náklady na provoz, který, opět předpokládáme, by neměl být ztrátový," uvedl Martin Hausenblas s tím, že samotný provoz věže včetně případné instalace vnitřních expozic by zajišťovalo Muzeum města Ústí. Peníze mohou přitéct také z komunitních nadačních fondů.

V současnosti Ústecká komunitní nadace, která za projektem stojí a jež se dohodla s římskokatolickou církví jako majitelem kostela, začala shánět další finanční prostředky na zpřístupnění věže.

„V těchto dnech oslovujeme další dárce s cílem získat minimálně 200 tisíc korun, které půjdou na pokrytí nákladů spojených s odbornými posudky a vytvořením potřebné dokumentace pro územní a stavební řízení," dodal ředitel Ústecké komunitní nadace Tomáš Krejčí.

INSPIRACI ČERPAL V JAPONSKU

Moderní přístavbu představil minulý týden v Ústí renomovaný architekt Martin Rajniš, který se specializuje na dřevěné stavby. Do šedesátimetrové věže, která je nejšikmější ve střední Evropě, chce umístit dvě spirálovitá schodiště, po kterých budou návštěvníci chodit nahoru a dolů.

Inspiraci načerpal Rajniš v Japonsku. Do výšky dvanácti metrů se má navíc vypínat hranolovitá schodišťová věž, která tak nahradí původní schodiště.

„Prozatím odhadujeme, že celá realizace vyjde na zhruba tři až čtyři miliony korun. Věříme, že stavební povolení získáme už začátkem příštího roku," doplnil Krejčí.