Návštěvníky ústeckého zámečku Větruše čeká větší komfort. Radní prodloužili nájemní smlouvu z roku 2012 společnosti EKOFIN PC z deseti na dvacet let, tedy až do roku 2032. Firma proto hodlá do tamní restaurace napumpovat miliony korun. Přečtěte si o úspěchu šéfkuchaře: Šéfkuchař z Větruše uspěl na kuchařské olympiádě

„Do interiéru restaurace a vybavení kuchyně se chystáme investovat pět milionů korun," řekl Jiří Dušek, jednatel společnosti EKOFIN PC, která stojí za projektem hotelu Větruše.

Dosud EKOFIN PC platil městu roční nájemné ve výši 600 tisíc korun. S vedením města se teď dohodli, že firma převezme i provoz vyhlídkové věže, kterou spravovaly Městské služby Ústí. Přestože v nájemní smlouvě je deklarované, že vstupné může být až 10 korun na osobu, Dušek ho podle svých slov nechá dobrovolné. „U vchodu na věž umístíme kasičku a výtěžek půjde na psí útulek," podotkl. Podívejte se na výhledy z Větruše: Který pohled z Větruše na Ústí se vám líbí?

MĚSTO PRÝ UŠETŘÍ

Kompletním pronájmem město podle náměstka Jiřího Madara (UFO) ušetří. „Na mzdových nákladech za provoz vyhlídkové věže ušetříme zhruba 500 tisíc korun ročně," uvedl Jiří Madar s tím, že peníze hodlá město využít na zatraktivnění celé lokality.

„V jednání je lanové centrum či bobová dráha. Bludiště moc navštěvované není, a to je škoda, chceme návštěvnost Větruše zvýšit," dodal Madar. Na Větruši nocoval i prezident Miloš Zeman: Hlava státu bude odpočívat v ústeckém hotelu Větruše

OPOZICE MÁ VÝTKY

Situace, kdy část objektu vlastní město a část soukromá společnost, je podle člena finančního výboru ústeckého zastupitelstva Radima Bzury (TOP 09) nešťastná.

„Neumím si představit, že by historickou restauraci v budoucnu provozoval někdo jiný než vlastník stavebně napojeného hotelu. Město utrží na pronájmu, který byl vysoutěžený před mnoha lety, pouze 600 tisíc za rok, ale na ostraze a údržbě zázemí Větruše zaplatí přes Městské služby několik milionů. Je to v podstatě „klinč navěky", který je výhodný pouze pro jednu stranu," podotkl Bzura, který prý nekritizuje nájemce, ale bývalé politiky. Jednatelem EKOFINU byl exprimátor Ústí Vít Mandík včetně jeho otce.

„Pro srovnání, za novinový stánek na Mírovém náměstí o ploše 8 metrů platí nájemce 300 tisíc za rok! Vedení města by mělo usilovat o majetkové narovnání nebo alespoň srovnání nákladů a příjmů. Prvním krokem může být převod provozu věže na provozovatele hotelu," dodal Bzura.

Čtěte také: Svahy Větruše zalije červené víno

Stezka z Větruše se probouzí

Architekt Havlík: Větruše je dáma a navržený hotel jí nesluší!