6:6. Takové skóre je údajně prozatím v povolebním vyjednávání v Chlumci mezi dvěma největšími rivaly sdružení NEZÁVISLÍ a ANO-Chlumecká iniciativa. Oba subjekty tak usilovně přemlouvají zbývající, aby si zajistily nejméně další dva mandáty. Jen tak získají převahu v nově složeném zastupitelstvu a budou moci sestavit novou vládu. Čas na to mají. Místostarosta Marián Melicher (ČSSD) podal volební stížnost ke krajskému soudu.

Vítězství ve volbách si zopakovalo sdružení NEZÁVISLÍ, které v čele s dosavadním starostou Petrem Maxou získalo čtyři mandáty v patnáctičlenném zastupitelstvu. Ale posílil i jejich největší soupeř z předvolebních bojů ANO-Chlumecká alternativa, má tři zastupitele.

Zástupci obou subjektů se dobře znají, ANO-Chlumecká alternativa již v zastupitelstvu uplynulé čtyři roky seděla, jen pod jiným názvem. A soupeřili nejen na politickém kolbišti. Vladimír Henzl (ANO-Chlumecká alternativa) se na plese města dostal se starostou do sporu, který skončil fackou a sešitým starostovým rtem. Od té doby spolu jejich strany „nekamarádí".

Podraz na voličích

„Věřím, že zastupitelé budou respektovat výsledek voleb a že nedojde k vyšachování NEZÁVISLÝCH. To by byl podle mne podraz na voličích a volby by vlastně ani nemusely být," doufá Petr Maxa. Právě jeho NEZÁVISLÍ nominovali na starostu Chlumce, ve volbách získal 426 hlasů, nejvíce ze všech kandidátů. A jak potvrdil, o funkci starosty jsou stále připraveni jednat.

Kdo s kým půjde

Jenže na post starosty si v Chlumci myslí více lidí. „Situace není zcela jasná. My jsme se domluvili s PRO! Chlumec a s panem Dušánkem ze SPOLU, je nás šest, ale to nestačí. Zatím se nikdo nepřidal, ani nám nikdo nic nenabídl, takže čekáme, jak se to vyvine. Vzhledem k volební stížnosti bude ještě dost času," uvedl Vladimír Henzl (ANO-Chlumecká alternativa).

Ten krátce charakterizoval i snahy ostatních vyjednávačů. „Neoficiálně se mluví o tom, že pan starosta dal dohromady také šest lidí. A zdá se, že ty dvě dámy, které byly zvoleny za ANO 2011, nemají názorovou shodu. Jedna by údajně vzala funkci starostky a jako místostarosta by jí nevadil pan Maxa, ta druhá s tím nesouhlasí. Rozhodující bude, komu se podaří dát dohromady alespoň osm zastupitelů, i když devět by bylo samozřejmě lepší," poznamenal Henzl.

Vyjednávací týmy mají prodloužený čas. Jednička místních sociálních demokratů Marián Melichar totiž podal ke krajskému soudu stížnost na průběh voleb. Nyní tak musí starosta Petr Maxa vyčkat, až nabude právní moci rozhodnutí soudu. Pak má patnáct dní na svolání ustavujícího zasedání zastupitelstva.

V něm budou zástupci osmi subjektů. Kromě NEZÁVISLÝCH a ANO-Chlumecké alternativy, mají po dvou mandátech hnutí ANO 2011 a PRO! Chlumec (S hnutím Pro! Kraj nebo Pro! Ústí nemá nic společného). S jedním mandátem se do zastupitelstva dostali ČSSD, KSČM, SPOLU, a TOP 09.