„Chtěli jsme ukázat všem lidem v Holandsku a Německu, že jsme Češi a jsme na to hrdí! Že našemu týmu věříme," vysvětluje Jan Žaba, jeden z Ústečanů na palubě holandské lodi. Dalšími jsou Josef Čoudek a Stanislav Kadič. Posádku doplňuje Tomáš Olšák z Horního Maršova.

„Den před zápasem se Švédskem nás napadlo, že si loď trochu vyzdobíme. Původně jsme chtěli jen jednu nebo dvě české vlajky do oken, ale pak nás to nějak chytlo," směje se Žaba. „Němci žijí fotbalem. Když je mistrovství světa, tak běží v televizi od rána do večera  pořady jen o jejich mužstvu. Tak jsme jim to teď chtěli trochu vrátit a ukázat, že Češi jsou zase hokejová velmoc."

Hymna námořníků„Věříme vám, naši chlapci,
sílu Čechů ukažte.
Buďte silní jako dravci
a všechny tam poražte.
Doufáme, že bude úspěch,
srdce nechte na ledě.
Bude to zas český příběh,
zapijem to v hospodě.
Síla, rychlost, dravá drzost,
to je cesta k medaili,
dopřejte nám zase radost,
zdraví Češi z Pamely!"

Výsledkem je loď oblepená českými symboly. „Asi jsme jediná taková loď na Rýnu. Všichni lidé, které potkáváme, nám mávají a ukazují zdvižený palec. Dokonce i říční policisté, kteří většinou jen prudí a hledají, za co by nám dali pokutu, tentokrát zamávali a ukázali, že jsme jedničky," směje se námořník.

Posádka Pamely si najde čas i na sledování zápasů. „Když jsme viděli utkání se Švédy, tak jsme si za stavu 0:4 říkali, že tu výzdobu asi budeme  muset sundat. Ale od půlky zápasu jsme zase názor změnili," povídá  Žaba.

Čtveřice námořníků ale nefandí jen hokeji. „Věříme všem sportovcům, kteří nás v Soči reprezentují. Olympiádu tady sledujeme a hlavně závody, ve kterých máme zastoupení, dost prožíváme. Když získal Soukup naší první bronzovou medaili, tak jsme všichni radosti křičeli, ale to jsme ještě netušili, že přijdou i další od Moravce a Sáblíkové. Tu jsme sledovali v kormidelně a hnali ji kupředu," vypráví Žaba a s úsměvem dodává: „Na zápasy hokejistů si mezi sebou i sázíme. První výsledek nikdo neuhodl, takže bank už nám pěkně narůstá."